BiH
0

Arnaut u Travniku govorio o procesu protiv Ejupa Ganića

Sarajevo-x.com
Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, dr. Damir Arnaut, održao je u ponedjeljak u Travniku tribinu na temu "Zaštita tekovina odbrambenog rata i bh. građana koji su učestvovali u odbrani od agresije".

Obraćajući se više od stotinu okupljenih građana Travnika, Arnaut se posebno osvrnuo na ključnu ulogu koju su on i drugi kadrovi Stranke za BiH imali u odbrani Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva RBiH, kao i u procesima koje je Srbija vodila i vodi protiv drugih branilaca Bosne i Hercegovine.

Govoreći o javnosti manje poznatim detaljima sudskog procesa koji se u Londonu vodio protiv Ejupa Ganića, Arnaut je istakao da je u svakom trenutku znao šta da očekuje od srbijanske strane, te da je jedinu bojazan u vezi ishoda imao zbog zvaničnog stava SDA da je "počinjen zločin u Dobrovoljačkoj ulici".

"Srbijanska strana je bila krajnje arogantna, što je u biti bio odraz njihove nekompetentnosti. Vjerovatno zbog te nekompetentnosti nisu sudu prezentirali zvanično saopštenje SDA o Dobrovoljačkoj, čime bi nam znatno otežali dokazivanje političke motivacije srbijanskog zahtjeva za ekstradiciju", podcrtao je Arnaut. Na pitanje da li je taj stav o Dobrovoljačkoj stav stranke SDA ili samo njenog predsjednika Tihića, Arnaut je podsjetio da se taj stav još uvijek nalazi na zvaničnoj web-stranici SDA i da se niko od predstavnika te stranke nikada nije ogradio od tog stava.

Arnaut je također pojasnio da je strategija Kabineta predsjedavajućeg Silajdžića bila ne samo odbraniti dr. Ganića na osnovu činjenice da nema dokaza o njegovoj ličnoj krivičnoj odgovornosti, već dokazati da je cjelokupan srbijanski proces u slučaju Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona politički motivisan.

"Nije bilo dovoljno vratiti dr. Ganića – morali smo potpuno pravno nadigrati i deklasirati Srbiju kako im ovakve smicalice više nikada ne bi pale na pamet u vezi bilo kojeg branitelja Bosne i Hercegovine", istakao je Arnaut. On je podcrtao da ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez kadrova Stranke za BiH. "Engleski advokati su mi nakon oslobađajuće presude rekli da tu presudu ne bi bili u stanju dobiti bez mene. Ja sam im rekao da moj anganžman ne bi bio moguć bez inicijative i istrajnosti predsjedavajućeg Silajdžića i ogromne pomoći ministra Alkalaja".

Nakon Arnautovih tribina u Mostaru, Jablanici i Bugojnu, tribina u Travniku je bila četvrta ove vrste nakon presude londonskog suda. Ove i iduće sedmice su planirane tribine u Livnu, Stocu, Konjicu, Srebreniku, Brčkom, Goraždu, Fojnici, Bihaću i Banjoj Luci, saopćeno je.