Država u fokusu
1.5k

Arminka Helić - glas BiH u svijetu: Baronesa koja je "trn u oku" lideru SNSD-a

S. H.
Britanska kraljica je Arminki Helić dodijelila titulu baronese
Britanska kraljica je Arminki Helić dodijelila titulu baronese
Arminka Helić, dama porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koja je članica Doma lordova Velike Britanije, je jedan od najvećih boraca za našu zemlju u svijetu. To pokazuje godinama, a još jednom je potvrdila jučer na raspravi o BiH tokom sjednice Doma lordova.
Helić, koja ima titulu baronese, jasno je ukazala na to da se BiH nalazi u najvećoj krizi od završetka rata, a kao glavnog krivca je istakla Milorada Dodika, lidera SNSD-a i trenutnog člana Predsjedništva BiH.

"Taj nacionalizam u kombinaciji s korupcijom prijeti BiH. Ovo nije nevin pokušaj za samostalnost RS-a, ovo je san ostvarivanja tzv. Velike Srbije", poručila je Helić.

Naglasila je da je Evropska unija duboko podijeljena te da istinski rade samo liberalne političke snage. Nije propustila priliku da potcrta kako Rusija pruža podršku politici Milorada Dodika.

A upravo Arminka Helić predstavlja trn u oku Miloradu Dodiku, koji u svojim kritikama stranim diplomatama i državama često spominje upravo Helić. To je učinio i prilikom nedavne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kada je komentirao pojačani utjecaj Velike Britanije u BiH, izdvajajući ulogu Arminke Helić, optuživši je da radi za "muslimane".

Ona godinama ukazuje na destruktivnu politiku čelnika SNSD-a u BiH, a nerijetko u svojim autorskim članicima pokušava svijetu predstaviti s kojim opasnostima se suočava BiH. Naročito je kritična zbog ruskog utjecaja u BiH i njihove podrške vlastima RS-a.

Helić je rođena 1968. godine u Gračanici, a tokom rata izbjegla je u Englesku, gdje je završila niz prestižnih škola i univerziteta i počela raditi kao savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea.

Helić slovi za jednog od najvećih stručnjaka u Britaniji za vanjsku politiku i članica je Konzervativne stranke Velike Britanije. Britanska kraljica dodijelila joj je titulu baronese i od 2014. godine je članica Doma lordova.