BiH
165

Arheolozi istražuju prošlost Ustikoline: Riznica iz antičkog doba

Piše: E. A.
Tim mladih arheologa sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu na čelu sa profesorom Edinom Bujakom provodi istraživanje lokaliteta Okladci u Ustikolini.

Na poziv kolege Adija Džemidžića, arheologa iz Goražda, i uz saglasnost vlasnika parcele u Ustikolini, porodice Omerbašić, profesor Bujak sa grupom studenata već nekoliko dana istražuje ovaj lokalitet. U trećem sloju od površine koji arheolozi nazivaju "kulturni sloj" pronašli su između ostalog komade lijepo ukrašene grnčarije i rimskih novčića.

"Upravo tu smo i pronašli najznačajnije nalaze ove arheološke kampanje, imamo tu ostatke rimskog građevnog materijala, ostatke kostiju, vjerovatno životinja koje su ljudi lovili i jeli na ovim terenima, imamo ovdje ostatak jedne takve kosti i imamo ostatke rimskog novca koji nam još preciznije pomažu da datiramo ovaj kompletan lokalitet. To je period vjerovatno između drugog i četvrtog stoljeća naše ere", kaže profesor Edin Bujak, magistar arheologije.

Ovaj je lokalitet pokazao da je Gornje Podrinje prava arheološka riznica jer rezultati arheoloških istraživanja u dosadašnjem periodu ukazuju na činjenicu da je na ovim područjima u prvim stoljećima naše ere živio znatan broj stanovnika i za to vrijeme na visokom stepenu razvoja.

"Bila sam u Goraždu na istraživanju prije godinu dana i ovo je veoma magično i jako važno područje za BIH. Ima dosta potencijala koji sigurno nije dovoljno istražen", kaže Jasmina Ferhatović, studentica arheologije.

Za mlade studente, buduće arheologe, područje Ustikoline je veliki izazov u istraživačkom smislu.

"Poznato je da je područje Gornjedrinske regije u antičko doba bilo veoma naseljeno. Siguran sam da će bilo kakva buduća istraživanja rezultirati velikom količinom nalaza koji će u naročitoj mjeri, iskreno se nadam, obogatiti budući fundus arheološkog muzeja u Goraždu", kaže Tarik Silajdžić, student arheologije.

Ideja o osnivanju muzeja već je prezentirana javnosti, a vrijeme dok se čekaju konkretniji potezi, arheolozi na terenu provode prikupljajući dokaze daleke prošlosti ovih krajeva.

"Četvrti smo dan na terenu i imamo dosta nalaza ovdje. Tu su rimski novčići koji nam govore da je ovdje postojalo jedno manje naselje u periodu od drugog do četvrtog stoljeća i mi tu već možemo govoriti o rimskoj upravi na ovim prostorima. Pronađena je i nekolicina rimske opeke i drugog rimskog građevinskog materijala. Na osnovu ovih nalaza možemo tvrditi da se na ovom mjestu odvijao život u toku rimske uprave na ovom podneblju", kaže Adi Džemidžić, arheolog iz Goražda.

Pronađeni novac svakako ima muzejsku vrijednost ali u općoj besparici danas ukazuje da se ovdje i u dalekoj prošlosti živjelo dobro.

"To je posebno značajno, cijelo područje je značajno za bh. arheologiju, a i otvara bolje pretpostavke za iskorištavanje ovih područja i razvijanje daljih arheoloških iskopavanja posebno kada se uzme u obzir postojanje jednog značajnog rimskog objekta, antičke vile sa mozaicima koja se nalazi prekoputa, u Gromili", ističe profesor Edin Bujak.