Posljednje ime
68

Apsurd BiH: SNSD-ovac Tegeltija odlučuje o nestranačkom kandidatu DNS-a za ministra

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Danas je u Banjoj Luci održan sastanak na kojem se razgovaralo o kandidatu DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice uprkos činjenici da je vrh te stranke jednoglasno odlučio da to bude Draško Aćimović.
Sastanak je kako saznajemo održan u centrali SNSD-a, a prisustvovali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, prvi čovjek SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te Dragutin Rodić iz DNS-a, kao i potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Osuđivani Nenad Nešić želi bratovog punca na funkciji

Kako saznajemo okupljeni su razgovarali o kandidatu DNS-a koji će biti imenovan u novi saziv Vijeća ministara BiH. Iako je Draško Aćimović jednoglasno izabran kao nestranački kandidat za ovu funkciju, pobunio se potpredsjednik Nenad Nešić koji na ovom mjestu želi vidjeti Mlađena Božovića, koji je inače punac njegovog brata.

U "zaraćenom" DNS-u pojavile su se informacije da je Nešićeva neposlušnost zapravo njegov prvi korak ka preuzimanju stranke od Marka Pavića koji godinama suvereno vlada DNS-om. Treba istaći da je Nešić prije nekoliko godina, dok je bio policajac u Novom Sadu, osuđen zbog napada na službeno lice, što je i potvrdio njegov tadašnji advokat Duško Tomić.

Kako saznajemo ukoliko DNS večeras ne donese konačnu i jedinstvenu odluku, iako je Pavić više puta naglasio da neće promijeniti stav, sutra će Zoran Tegeltija odlučiti da li će kao kandidat za Vijeće ministara BiH ići ime Draška Aćimovića ili Mlađena Božovića.

SNSD odlučuje uime DNS-a o nestranačkom kandidatu

S obzirom da je Zoran Tegeltija u petak kazao da SNSD želi "jedinstvenu srpsku reprezentaciju" u Predstavničkom domu BiH, a gdje u parlamentarnim klupama sjedi i Nenad Nešić, za pretpostaviti je da će izbor pasti na kontroverznog Mlađena Božovića koji je javnosti poznat po mobingu nad uposlenicom Fonda za povratak Irinom Lovrić.

Tegeltija je ranije istakao i da se nalazi u nezgodnoj situaciji s obzirom da je dobio dva pisma sa prijedlogom za dva kandidata iz DNS-a.

Da li će SNSD donijeti konačnu odluku i tako neispoštovati Predsjedništvo DNS-a uz imenovanje Mlađena Božovića ili će ipak poslušati glas Marka Pavića da je Draško Aćimović konačno rješenja znat će se sutra.

BIlo koji od dva izbora značit će "rat" za SNSD. Ili sa Markom Pavićem i njegovim DNS-om ili sa Nenadom Nešićem u Parlamentu BiH.