Saznajte šta je PR
0

Apriori organizuje prvu PR Arenu za studente

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prva PR Arena, jednodnevna konferencija za studente, bit će održana 16. aprila 2011. godine. Cilj konferencije jeste educirati studente o ulozi odnosa s javnošću u različitim sferama društva i kroz predavanja približiti im oblast i zanimanje kojim se namjeravaju baviti.

Agencija "Apriori komunikacije" organizuje prvu PR Arenu u BiH kojoj mogu prisustvovati svi studenti željni znanja. Ključna ideja jednodnevne konferencije, koja će se održati u Sarajevu, i jeste ponuditi studentima više znanja o odnosima s javnošću na temeljima praktičnih primjera i trenutnih izazova u PR-u.

"Glavni cilj organizovanja konferencije jeste objasniti studentima šta je PR i kako sve to izgleda u praksi", kazao je na današnjoj pres-konferenciji Igor Kraišnik, direktor Apriori komunikacija.

Predavači na PR Areni bit će prof. dr. Besim Spahić, Zinaida Babović, direktorica sektora za odnose s javnošću Bosnalijeka, Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnosa sa javnošću Regulatorne agencije za komunikaciju i Zlatko Vukmirović dopredsjednik Udruženja za odnose s javnošću u BiH - PRIBA-e.

"Potrebno je ljude educirati, naučiti ih tehnikama manipulacije, no naravno prije svega treba objasniti da riječ manipulacija nema samo negativnu konotaciju. Potrebno je objasniti šta PR podrazumjeva i kako primjenjivati stečeno znanje. Moramo znati da je PR nužan i odgovoran posao", kazao je profesor Spahić, dodavši da će na konferenciji pokušati dio svog znanja i iskustva prenijeti studentima.

Svoja iskustva studentima će prenijeti i Amela Odobašić, koja se tim poslom bavi 10 godina.

"PR je kod nas došao sa ratom, donijeli su ga stranci i direktori komunikacija koji su radili u tim organizacijama, a mi koji smo radili za njih pokušali smo izučiti taj zanat. PR je kod nas relativno mlada industrija, a kao što je poznato svaka nova industrija ispočetka je konfuzna. Neophodno je postaviti standarde nove struke koja se rađa", kazala je Odobašićeva dodavši da je žalosno što u BiH nema jedinstvenog udruženja PR praktičara.

Da bi se PR razvijao u BiH neophodno je educiranje mladih kadrova koji će spoznati tu oblast i profesionalno obavljati svoj posao.

"Jedan od glavnih razloga organizovanja konferencije i jeste da kroz edukaciju pojedinaca, pa i grupa, educiramo masu i dignemo struku PR, jer PR i jeste struka i nauka za sebe", dodao je Kraišnik.

Studenti koji žele prisustvovati konferenciji mogu se prijaviti od 28. februara putem stranice prarena.ba