BiH
15

Aplikacija o podacima zagađenosti zraka u BiH od danas na Google Playu

FENA
Udruženje građana ''Eko akcija'' izradilo je mobilnu aplikaciju koja pokazuje nivo zagađenosti zraka u nekoliko bh. gradova i preporuke korisnicima.

Uime ''Eko akcije'' Anes Podić na brifingu za novinare u vezi s problematikom zagađenja zraka u bh. gradovima kazao je da je ovo njihov doprinos dok ne dođe do konačnog rješenja problema.

Prema podacima kojima raspolaže u Sarajevu je danas u podne zrak bio vrlo nezdrav, u Tuzli nezdrav za osjetljive, u Zenici nezdrav, a u Lukavcu umjereno zagađen.

Naglasio je da je zrak mnogo zagađeniji nego prošle godine, ali da je suhlji i da je manje prirodne magle što stvara osjećaj da je situacija stabilnija.

Predstavnica Grupe ''Za čist zrak'' iz Tuzle Džemila Agić istakla je da se moraju definirati nadležnosti i da se moraju prozvati odgovorni za zagađenje zraka te da se tek tada može početi s rješavanjem problema.

Kaže da je Grupa tokom čitave godine imala aktivnosti, da su napravili određene pomake, ali da nisu postigli ni blizu dovoljnog.

"Privukli smo pažnju međunarodnih organizacija, medija, ali ne i institucija koje mogu doprinijeti smanjenu zagađenosti zraka u Tuzli", naglasila je Agić.

Predsjednik Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) Azrudin Husika problem vidi u generalnom predstavljanju stanja zagađenosti zraka. Tako je, po njegovim riječima, na području Kantona Sarajevo u većem dijelu zrak čist, ali je u Sarajevu, gdje živi najviše stanovnika, on katastrofalan.

Brifingu su prisustvovali predstavnici Udruženja građana ''Eko akcija'', REICA-a, tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju, ''Savjeta za zelenu gradnju'' te Grupe građana ''Za čist zrak'', a na poziv Fondacije ''Heinrich Böll''.