|

APIK uputio na usvajanje Vijeću ministara novu Strategiju za borbu protiv korupcije

APIK uputio na usvajanje Vijeću ministara novu Strategiju za borbu protiv korupcije
0
Klix.ba
26.1.2015. u 13:41
3
komentara
0

dijeljenja
APIK uputio na usvajanje Vijeću ministara novu Strategiju za borbu protiv korupcije
Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) uputila je Vijeću ministara BiH na usvajanje novu Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njenu provedbu za period 2015-2019. godine, nakon što su istekli Strategija i prateći Akcioni plan za period 2009-2014. godine.
Nova strategija i Akcioni plan, osim što su prilagođeni specifičnostima ustavnog uređenja BiH, daju osnovu nižim nivoima da izrade vlastite strategije borbe protiv korupcije, te da ih usklade sa općim principima iz strategije na državnom nivou.

Strategija se sastoji se od pet stubova od kojih se prvi bavi jačanjem institucionalnog i pravnog okvira institucija u BiH, drugi razvijanjem, promoviranjem i provođenje preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, treći unaprjeđenjem djelotvornosti i efikasnosti pravosudnih institucija i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije.

Četvrti stavlja fokus na podizanje javne svijesti i promoviranje potrebe za učestvovanjem cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije i peti na uspostavljanje efikasnih mehanizama za koordinaciju borbe protiv korupcije, te praćenje provođenja Strategije.

Pri izradi Strategije uvažavani su svi elementi koji mogu utjecati na ovako važan strateški dokument, koji bi trebao odrediti borbu protiv korupcije u sljedećih pet godina, saopćeno je iz APIK-a.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...