Po odluci iz Strazbura
23

Apelanti od Vlade ZDK traže isplatu višemilionskih dugovanja

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Dvadesetak apelanata koji su tužili Vladu Zeničko-dobojskog kantona zbog nepoštivanja odluka kolektivnih ugovora okupilo se danas pred zgradom gdje su tražili poštivanje presude Međunarodnog suda u Strazburu, ali i smjenu premijera, ministra finansija i pravosuđa ZDK.

Presude bi Vladu Zeničko-dobojskog kantona sa zateznim kamatama koštale blizu 300 miliona KM, a radi se o dugovanjima o kojim nije marila ni sadašnja, ali ni prethodne vlasti.

Na posljednjoj sjednici donesen je akcioni plan o isplati ovih dugovanja na period od 22 godine, a ministar finansija Josip Lovrić je naglasio kako će ZDK po osnovu tih dugovanja godišnje isplaćivati po 13 miliona godišnje.

Lovrić je još dodao kako će Vlada ZDK naredne godine u budžetu planirati sredstva za isplatu "prijateljskom nagodbom" te da će biti raspisan javni poziv, a sve kako bi izbjegli kamate koje iznose blizu 150 miliona KM, koliko i glavnica.

Sakib Plančić iz Tešnja jedan je od apelanata koji nije htio govoriti o iznosima koje mu duguju zbog neisplaćenih plaća.

"Prosvjetni sam radnik i još nisam penzionisan. Ovdje se ne radi o iznosima, a i kada smo kretali u ovaj proces prije 16 godina, kada smo bili u štrajku, sudskom presudom smo natjerani da prekinemo štrajk te smo na isti način sada odlučili natjerati Vladu da poštuje prosvjetnog radnika", kazao je Plančić.

Istakao je da je prethodna Vlada imala presudu iz Strazbura koju je ispoštovala i u roku isplatila sredstva koja je i planirala budžetom, dok trenutna Vlada budžetom nije planirala obaveze prema njima, iako imaju novac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Međutim, Lovrić je dodao kako su sredstva planirana u iznosu od 3,5 miliona KM, da je isplaćeno 500.000 KM za troškove postupka te da u budžetu još imaju tri miliona KM koja nisu isplaćena zbog tehničkih problema dostave žiro računa za uplatu sredstava, ali da će i taj problem ubrzo biti riješen.

Penzionisani policajac Hajrudin Alić smatra da Vlada ZDK nema prepreka za isplatu novca s obzirom na to da je Sud u Strazburu u jesen prošle godine informisao Vladu ZDK o obavezama za 166 aplikanata, ali da mu nije jasno zašto Vlada ZDK to nije ispoštovala do određenog roka kada je imala sve što joj je trebalo za izvršenje presude.

Apelanti su nakon okupljanja i mirnog protesta u zgradi Vlade ZDK održali sastanak, ali konkretnije akcije će biti poduzete tek nakon sjednice Vlade ZDK koja je planirana u petak.