Pet godina zatvora
15

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presudu tužiocu Boži Mihajloviću

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu protiv Bože Mihajlovića, nekadašnjeg državnog tužioca koji je dobio pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.
Iz Suda BiH za Klix.ba su kazali da je Apelaciono vijeće donijelo odluku, ali da njen ishod ne može saopćiti javnosti dok ne budu obaviještene sve stranke u postupku.

Nezvanično, ukinuta je presuda kojom je Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora, a predmet će biti prebačen na Općinski sud u Sarajevu.

Mihajlović je osuđen u junu ove godine jer je u periodu od 2006. do 2015. godine kao tužilac i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao.

On je prema presudi svjesno propustio dužnost nadzora nad daktilografkinjom Sadinom Beridan-Zuhrić koja je raspoređena za rad na njegovim predmetima te time omogućio da bude otuđen novac iz privremeno oduzetih predmeta.

Kako je Tužilaštvo BiH ranije iznijelo u završnim riječima, daktilografkinja je prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM. Kako je istaknuto tokom izricanja presude, dok je bio na funkciji nije provjeravao stanje novca u privremeno oduzetim predmetima i vrećama s dokazima te je time učinjena teža povreda osoba od kojih je otuđen novac, ali i imovinska šteta BiH.