Iz dokaznog materijala
144

Sud tvrdi da je daktilografkinja Bože Mihajlovića prisvajala od 8,5 KM do čak 48.000 KM

Dž. L.
Sadina Beridan-Zuhrić (Foto: D. S./Klix.ba)
Sadina Beridan-Zuhrić (Foto: D. S./Klix.ba)
Radeći za, sada već nepravomoćno osuđenog, bivšeg državnog tužitelja Božu Mihajlovića, u rukama daktilografkinje našle su se razne valute, novčanice i kovanice koje je izuzimala iz privremeno oduzetih predmeta Tužilaštva BiH. Bilo je tu raznih suma, od 8,5 pa do 48.000 KM.
Daktilografkinja Sadina Beridan-Zuhrić za koju Sud tvrdi da je uzimala novac iz vreća s dokazima i privremeno oduzetih predmeta Tužilaštva BiH jedna je od glavnih akterica u slučaju protiv Mihajlovića, osuđenog na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

Kako je daktilografkinja izuzimala novac iz predmeta i vreća s dokazima te gdje je, odnosno u čijim rukama završio taj novac, nije u potpunosti jasno. Čak je i u Sudu BiH prilikom današnjeg izricanja prvostepene presude Mihajloviću u nekoliko navrata rečeno da je "daktilografkinja bez znanja tužitelja na neutvrđen način izuzela novac iz privremeno oduzetih predmeta".

Ovim radnjama daktilografkinja se bavila od 2006. do 2015. godine, odnosno u periodu u kojem je bila dodijeljena za rad na predmetima tužitelja Mihajlovića, a koji je kasnije bio na poziciji rukovodioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Mihajlović je prema prvostepenoj presudi osuđen na pet godina zatvora za produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH omogućio da bude otuđen privremeno oduzeti novac u više predmeta Tužilaštva BiH.

Sud BiH istakao je da je Mihajlović bio dužan vršiti nadzor nad svojim predmetima i radom daktilografkinje, što nije činio. Kako je navedeno i u optužnici, Mihajlović je na taj način daktilografkinji omogućio da zadrži prisvojeni novac.

Tokom današnjeg iznošenja presude, ime daktilografkinje izgovoreno je više puta kroz svih deset tačaka optužnice protiv Mihajlovića. To nije bio slučaj ranije kada je državna sutkinja Amela Huskić donijela odluku da se ime daktilografkinje više neće spominjati na glavnom pretresu, a na zahtjev njene advokatice Tatjane Savić. Umjesto njenog imena korišten je termin daktilografkinja ili saradnica, a kako se ne bi sugerisalo da je kriva u ovom slučaju.

U optužnici se navodi da je Beridan-Zuhrić prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od Bože Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Beridan-Zuhrić u više navrata privremeno oduzeti novac nije predala u KDP Tužilaštva BiH, to jeste u evidenciju izuzetih predmeta, bez znanja tužitelja. Ona bi sve predmete deponovala u KDP bez novca.

Kako se nadalje navodi u presudi, Sadina je kroz godine otvarala vrećice s dokazima, bez znanja tužitelja, te iz njih izuzimala novac.

Od predmeta do predmeta, u rukama daktilografkinje nalazile su se razne sume novca. Bilo je tu i desetina hiljada maraka, dok je iz jednog predmeta izuzela 8,5 KM.

Beridan-Zuhrić je više puta bez znanja tužitelja od Suda BiH zahtijevala dostavljanje privremeno oduzetih predmeta. Sud BiH bi udovoljio njenim zahtjevima te dostavljao predmete u kojima su se nalazile vreće s novcem. Tako je Beridan-Zuhrić punila svoju kasu sumama od 850 KM, 70 eura, 750 dinara, 336 KM, 600 KM, 1.000 franaka, 310 eura... Prema podacima Tužilaštva BiH, daktilografkinja je prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM.

Sud BiH je u presudi naložio Mihajloviću da mora vratiti sav novac jer je njegovim prisvajanjem načinjena imovinska šteta BiH, ali i teža povreda osoba od koji je otuđen novac. Njegov branitelj advokat Vlado Adamović ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana.

"Na osnovu odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH optuženi Mihajlović je obavezan da oštećenoj, državi Bosni i Hercegovini, naknadi imovinskopravni zahtjev u iznosu od - vezano za tačku 1. - 1.210 eura i 1.458,50 KM, u vezi s tačkom 2. iznos od 711 KM i 150 eura, u vezi s tačkom 3. iznos od 28.895 eura, 48.750 KM, 20 kuna i 200 franaka, u vezi s tačkom 4. iznos od 150 eura i 8,50 KM, u vezi sa tačkom 5. iznos od 1.302 KM i 290 eura, u vezi s tačkom 6. iznos od 2.120,30 KM, 870 eura i 950 dinara, u vezi s tačkom 7. iznos od 4.870 dolara, 17.670,00 eura, 1.000 franaka, u vezi s tačkom 8. iznos od 2.100 eura, u vezi s tačkom 9. iznos od 26.700 KM, 13.440 eura i 10.730 kuna, te u vezi s tačkom 10. iznos od 1.515 eura, 906 KM, 600 dolara i 100 dinara u protuvrijednosti KM prema kursu Centralne banke na dan uplate, a sve u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude", navodi se u presudi Suda BiH.

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istraga protiv Beridan-Zuhrić, te će se, u slučaju da dođe do optužnice protiv nje, voditi još jedan slučaj povezan s optuženim Mihajlovićem.