BiH
0

Apel u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv siromaštva

FENA
U povodu obilježavanja 17. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća da u Bosni i Hercegovini veliki broj građana živi u teškim ekonomskim i socijalnim uvjetima, saopćeno je iz Kabineta ministra Safeta Halilovića.

Obaveza svih institucija je da sve svoje aktivnosti planiraju tako da omoguće dovoljan životni standard za svakog građanina uspostavljanjem konkretnih mjera ili programa koji će osigurati osnovni nivo ekonomske i socijalne zaštite.

U tom smislu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH aktivno radi na zagovaranju politika, programa, akcionih planova i strategija koji imaju za cilj poboljšanje zaštite najugroženijih kategorija kao što su: raseljene osobe, izbjeglice, povratnici, stare osobe, osobe s invaliditetom i druge ranjive kategorije.

Breme siromaštva naročito pogađa mlade ljude koji pripadaju marginaliziranim grupama - izbjeglice i raseljene osobe, osobe s invaliditetom, mlade Rome.

Siromaštvo je rasprostranjenije među ruralnim stanovništvom.

Također, mlade žene su češće izložene opasnosti od siromaštva, posebno one koje su izložene nasilju i samohrane majke.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi bez cjelovite strategije poboljšanja položaja i uvjeta života mladih ljudi, ali ohrabruje činjenica da je u toku izrada takve strategije koja bi trebala doprinijeti povećanoj brizi društva o mladima, a posebno onima koji život započinju u uvjetima siromaštva.

Ovogodišnji Dan borbe protiv siromaštva i nejednakosti u BiH trebao bi biti posvećen mladima kako bi bila naglašena posebnost ove kategorije stanovništva i njegova ranjivost kada je riječ o siromaštvu.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Evropske socijalne povelje priznala za jedan od svojih glavnih ciljeva i odgovornosti postizanje i održavanje što je moguće više i stabilnije razine zaposlenosti.

Socijalnom poveljom BiH se obavezala poduzeti u okviru ukupnog i usklađenog pristupa mjere radi predstavljanja dostupnosti posebno zapošljavanja, stanovanja, obučavanja, obrazovanja, kulture, socijalne i medicinske pomoći osobama i njihovim porodicama koje se nalaze ili im prijeti opasnost da se nađu u okolnostima socijalne isključenosti ili siromaštva, te da preispituje mjere radi njihovog prilagođavanja.

Siromaštvo je višedimenzionalni problem, čije rješavanje ne može biti ograničeno samo na sistem socijalne pomoći nego jedino sveobuhvatnom politikom koja će olakšati učestvovanje u zapošljavanju i pristupu svim resursima, pravima, dobrima i uslugama, te smanjiti rizike za ulazak u siromaštvo, pomoći najugroženijim i mobilizirati sve raspoložive resurse za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Evropska unija je posvećena modernizaciji i razvoju evropskog socijalnog modela, zasnovanog na principima pozitivnog međudjelovanja ekonomskih, socijalnih i radnih politika, koji predstavljaju kvalitet radnih i socijalnih politika, i stalnom modernizacijom sistema socijalne zaštite uzimajući u obzir troškove nedostatka socijalne politike kontinuirano razvija svoj socijalni model.

Nastoji što prikladnijim mehanizmima jačati povjerenje građana u socijalni model, posebno unaprjeđenjem kapaciteta za djelovanje kroz zakonodavstvo, socijalni dijalog i finansijske instrumente, te kroz dva najznačajnija strateška cilja Evropske unije -zapošljavanje (prosperitet) i stvaranje jednakih mogućnosti za sve (solidarnost), saopćeno je.