BiH
0

Apel nevladinih organizacija građanima pred oktobarske izbore

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Hrvatsko narodno vijeće BiH, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" uputili su apel građanima BiH pred oktobarske izbore u kojem ih pozivaju da izađu na izbore.

Ove organizacije smatraju da građani trebaju ispuniti svoju građansku dužnost i moralnu obavezu da bi buduća vlast bila istinski izraz volje naroda, te da glasaju u skladu s načelima historijske i moralne savjesti koja je stoljećima stvarana u zajedničkoj historiji, kulturi i civilizaciji, svjesni da su mir i stabilnost prvi uvjet prosperiteta.

Organizacije pozivaju građane da bojkotuju one koji "s maslinovom grančicom ili bez nje", podrivaju međusobno povjerenje i pomirenje između ljudi i naroda u BiH i onih kojima je glas potreban samo radi ličnih pozicija, kriminala i korupcije.

HNV, SGV-PR, VKBI i Krug 99 smatraju da građani trebaju podržati ljude prosperiteta koji grade instrumente države, društva i ekonomije za brzo intergiranje u euroatlantske institucije, te one koji će štititi socijalno-ekonomske, nacionalne, vjerske, kulturne interese tako da interesi onih drugih ni na koji način ne budu upitni i ugroženi.

Također, u apelu se građani pozivaju da onemoguće izborne manipulacije i prevare na glasačkim mjestima i tokom prebrojavanja, kao i da podrže one koji su sposobni da stvaraju saveze, koalicije i alijanse s drugima u uspostavljanju efikasne postizborne vlasti na svim nivoima, a odbace one koji to hoće onemogućiti.