BiH
166

Apel ljekara iz Maglaja: Hitno su nam potrebni lijekovi!

Anadolija
Stanovnicima Maglaja i izbjeglicama iz okolnih sela uništenih poplavama i klizištima hitno su potrebni lijekovi.

Općina Maglaj, oko 120 kilometara sjeverno od Sarajeva, jedna je od općina u Bosni i Hercegovini koja je posljednjih dana najviše pogođena poplavama zbog čega u tom gradu nedostaje veliki broj različitih vrsta lijekova i medicinske opreme i materijala.

Dr. Emina Drnda iz Maglaja u razgovoru s novinarom Anadolu Agency (AA) kazala je da su građanima Maglaja hitno potrebni lijekovi.

“Trenutno nam treba mnogo lijekova, a najpotrebniji su: sirup sprej ventolin, flixotide sprej, seretide sprej, serevent sprej, sandimun kapsule, letrox, savistan, salofalk, nizon, dabrostan, erkometrin, svi antibiotski sirupi za djecu”, ističe dr. Drnda.

Dodaje kako su građanima Maglaja potrebni i klodil tablete, sve vrste analgetika, pilokarpin kapi za oči i antitutsici za smirivanje kašlja.

“Trenutno zbog poplave i svega što se desilo, u ovom gradu ne radi Dom zdravlja i vojska trenutno čisti to područje. Mi smo se u međuvremenu samoorganizirali i imamo dvije dislocirane ambulante, jedna u lokalnoj džamiji i druga u Šeheru”, rekla je dr. Drnda.

Na kraju je naglasila kako je vrlo bitno da građani Maglaja što prije dobiju navedene lijekove, jer mnogi bolesni građani tog grada trenutno nemaju potrebne lijekove koje bi svakodnevno trebali koristiti.