Bez panike
19

Apel građanima RS-a: Nema potrebe praviti zalihe hrane, snabdjevenost tržišta je uredna

D. Be.
Suzana Gašić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Suzana Gašić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Ministrica trgovine Republike Srpske Suzana Gašić kazala je da je snabdjevenost tržišta u tom bh. entitetu uredna i da nema nikakvih problema sa osnovnim životnim namirnicama te da građani nemaju potrebe praviti velike zalihe.

"Ako se u jednom trenutku desi da je jedna polica u prodavnici prazna, prazna je samo zato jer radnici u toj prodavnici nisu stigli da je popune", poručila je te istakla da nema nikakvih razloga za strah i paniku.

Ona je istakla da tržište RS-a nije ugroženo ni u kojem smislu kada se govori o snabdijevanju namirnica.

"Postoji situacija za povećanom potražnjom, ali svi trgovci nas uvjeravaju da je tanje zaliha potpuno urednu i da mogu odgovoriti zahtjevima. Učinili smo sve što možemo i učinit ćemo

Gašić je kazala da i ukoliko se dogodi neki poremećaj, RS će se nositi s tim.

"Apelujemo na građane da se izbjegne stvaranje nepotrebnih gužvi jer tako stvaraju probleme i sebi i trgovačkim lancima. Također apelujemo na putnike da se pridržavaju pravila koja su izdata jer ćemo tako doprinijeti stabilnoj situaciji i smanjenju panike za kojom nema potrebe", izjavila je.

Predsjednik Područne privredne komore Banje Luke Goran Račić, je kazao da su oni u stalnom kontaktu sa domaćim prehrambenim proizvođačima.

"Domaća prerađivačka industrija ima kapaciteta i zaliha i repromaterijala da normalno funkcioniše", rekao je te dodao da nagla posjeta građana trgovinama samo izaziva određenu paniku.

Naglasio je da je jedini problem u tome što domaći izvoznici ne mogu isporučiti proizvode na tržište Zapadne Evrope.