BiH
0

Antonov: Rusija će u roku od nekoliko dana povući trupe s ukrajinske granice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija će "u roku od nekoliko dana" povući sve svoje snage raspoređene u regijama uz ukrajinsku granicu, rekao je u petak zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, a taj bi potez mogao ublažiti napetosti u susjednoj Ukrajini uoči predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju.

Moskva je rasporedila desetine hiljada vojnika uz granicu s istočnom Ukrajinom gdje su proruski separatisti nakon referenduma proglasili dvije neovisne države.

Vlada u Kijevu i zapadne zemlje vide te ruske jedinice kao potencijalnu invazijsku vojsku ako Moskva odluči i vojno podržati separatiste.

Upitan hoće li Rusija poslušati poziv Zapada da povuče vojnike s ukrajinske granice, Antonov je za Reuters rekao: "Oni će se uvjeriti u to - 100 posto ... iza sebe nećemo ostaviti ništa".

On je dodao da je Rusija već u dvadeset transportnih aviona i dvadeset teretnih vozova povukla svoje vojnike i vojnu opremu iz pokrajina Rostov, Belgorod i Brijansk pošto su, kako je rekao, u tim regijama završene vojne vježbe.

Potpuno povlačenje ruskih snaga razmještenih u regiji moglo bi biti provedeno "u roku od nekoliko dana", rekao je Antonov, a prenosi Indexhr.