{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Anto Domić: Čim dobiju teži zadatak državni službenici odlaze na bolovanje

F
5.11.2013. u 11:43
1
13
Anto Domić: Čim dobiju teži zadatak državni službenici odlaze na bolovanje
1
Anto Domić: Čim dobiju teži zadatak državni službenici odlaze na bolovanje
Anto Domić
"Evidentan je problem i činjenica da mnogi državni službenici, kada dobiju nekakav težak zadatak da obave, odu na bolovanje, što svakako predstavlja problem. U prvom redu, taj problem se ogleda u nekritičnom propisivanju bolovanja od ljekara, dok, s druge strane državni službenici na takav način izbjegavaju svoje obaveze, a time se nezakonito troše budžetska sredstva", izjavio je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić nakon sjednice Vlade Distrikta, govoreći o učestalom odlasku državnih službenika i namještenika gradske administracije na bolovanje.
Domić je još naveo pojavu da je odlazak na bolovanje za vrijeme trudnoće postala praksa kod državnih službenica koje rade u organima javne uprave, navodeći i situaciju da je u Inspektoratu, Direkciji za finansije i Uredu za upravljanje javnom imovinom te Odjeljenju za obrazovanje jako puno osoba dugo na bolovanju, a razlozi su nepoznati.

"U svim segmentima državne i javne administracije zaposlenici su dugo na bolovanju, a u ovom trenutku ne posjedujemo alat u smislu zakonom propisane kontrole ovakvih stanja. Stoga smo i riješili da to uredimo i da se u budućnosti ode na bolovanje samo kada se uistinu bolesno", istakao je gradonačelnik Domić.

Dodao je da će se u zadanom roku od sedam dana napraviti detaljna analiza i pristupiti prilagodbi zakonskih normi na osnovu percepcije i statističkih podataka kako bi utvrdili činjenično stanje, s ciljem da oni ljudi koji uzimaju bolovanje u cilju izbjegavanja redovnih obaveza budu sankcionirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: