BiH
61

Antiteroristička akcija u BiH: SIPA pronašla eksplozivnu napravu i uhapsila četiri osobe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Beneluks“ koja se provodi sa policijskim organima Holandije i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili četiri osobe inicijala A.R. (1979), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973) i A.Š. (1975). Radi se o tri državljana BiH i jednom državljaninu Švedske, saopšteno je iz SIPA-e.
Foto: SIPA
Foto: SIPA

"Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH 'Terorizam', stav (4) u vezi sa stavom (5) tačka a). Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta", navodi se u saopštenju.

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena. Jedna osoba istovremeno je lišena slobode na području Sarajeva.

"U toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH", dodaje se u saopštenju.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH.

"Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", navodi se u saopštenju.