BiH
20

"Antimasonski plakati" u Narodnom pozorištu Tuzla

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 70 godina od oslobađanja Tuzle u Drugom svjetskom ratu večeras je u Narodnom pozorištu Tuzla otvorena izložba "Antimasonski plakati", a održano je i predavanje svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića o "Simbolima mržnje".

Riječ je o tematskoj izložbi nacističkih propagandnih plakata iz Srbije u vrijeme Drugog svjetskog rata, a ovakva vrsta antisemitske propagande, kako je istaknuto na otvaranju, pokazuje koliko i kako umjetnost kao alat propagande može pomoći u stvaranju opšteg mnijenja.

Izložba sačinjava 17 izvornih plakata, te tri replicirana plakata na dimenzijama postojećih, koji su se dali štampati prema fotografijama plakata koji su činili izvornu postavku iz 1941. godine.

Inače, plakati su prenosili jasnu poruku kako su Jevreji drevni neprijatelji srpskog naroda te kako Srbi ne bi trebali čekati podršku Nijemaca u započinjanju istrebljenja židovskog naroda. Originalna "Velika antimasonska izložba" otvorena je 22. oktobra 1941. godine u okupiranom Beogradu i trajala je sve do 19. januara 1942. godine.

Izložba je velike vrijednosti, a poslije Tuzle u kojoj će biti postavljena do 10. oktobra moći će je pogledati publika i u Sarajevu.

Nakon što su načelnik Tuzle Jasmin Imamović i oskarovac Branko Lustig otvorili izložbu, Mirko Ilić, vlasnik izložbe i svjetski poznati dizajner, održao je predavanje "Simboli mržnje". Ilić je govorio o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području bivše Jugoslavije, ali i šire.