Dan oslobođenja
28

Antifašisti u Mostaru žele sjesti s Franjevcima: Antifašizam nije komunizam

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U organizaciji mostarskog UABNOR-a, a povodom Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, delegacije i aktivisti položili su cvijeće i odali počast na svim spomen mjestima u Mostaru, od Blagaja do Šehitluka.

Nakon polaganja cvijeća na Bulevaru narodne revolucije, odnosno Spomenika iliegalcu i Spomenika obješenim ilegalcima, Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostara najavio da će se sve kontraverze oko ovog datuma u Mostaru riješiti u narednom periodu.

Sead Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Sead Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Treba sjesti za stol i razgovarati, iznijeti sve argumente... Mi smo prošle godine najavili da ćemo oko toga početi raditi i čim prikupimo sve što trebamo idemo prema nadležnim tužilaštvima jer ratni zločini nikad ne zastarjevaju. Prije toga ćemo sjesti s predstavnicima Franjevačke provincije, vidjeti šta oni imaju i staviti na to tačku. Ne može grad biti taoc nečeg što je neko nekad gurnuo pod tepih", izjavio je Đulić referirajući se na dvojaka tumačenja 14. februara u Mostaru, gdje ga jedni vide kao dan oslobođenja, a drugi kao dan velikog zločina nad hercegovačkim franjevcima.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kazao je da se tako radilo ranije već odavno bi se današnji dan u Mostaru doživljavao kao dan kad je s ovim prostora otjeran okupator, a Mostar je izgubio svakog osmog svog stanovnika

"Potpuno su pogrešne teze koje se sad poturaju da je antifašizam jednako komunizam. Jugoslavija je 1941. imala 12.600 komunista, a Partizanska vojska je 1945. imala 800 hiljada antifašista. Konkretno, sve su škole u Mostaru promijenile imena, osim one u Podveležju koja nosi ime Omera Maksumića. Omer je antifašista, vjećnik ZAVNOBiH-a i imam. On sigurno nije bio kominista, a takvih primjera ima jako puno", kazao je Đulić.

Azra Simeunović (Foto: R. D./Klix.ba)
Azra Simeunović (Foto: R. D./Klix.ba)

Jedna od onih koja je danas bila posebno emotivna je Azra Simeunović koja keže da od kad zna za sve slavi ovaj dan.

"Zvala me i cijela moja porodica iz Sarajeva. Kažu, kad odeš pozdravi sve naše heroje. To je jedini praznik za koji ja živim", kazala je Azra Simeunović.

U toku dana na Partizanskom spomen-groblju cvijeće su položili predstavnici Centra za mir i multietničku saradnju, Mostarskog kruga, boračkih organizacija, Jevrejske opštine Mostar, predstavnici NATO-a i Udruženja logoraša Mostar.

Član Upravnog odbora Centra za mir Alija Behram kazao je da su delegacije najvrijedniji antifašistički spomenik grada pohodile kako bi se poklonili mladima koji su se u tom vremenu suprostavili fašizmu, braneći dostojanstvo i multietničnost Mostara. Kazao je kako ga žalosti što zvanična vlast u Mostaru danas ne obilježava ovaj značajan datum.

Delegacije na Partizanskom spomen-groblju
Delegacije na Partizanskom spomen-groblju

"To je potvrda da struktura koja vlada oličena u HDZ-u BiH ne baštini vrijednosti antifašizma, te da su nespremni prihvatiti činjenicu da su oslobodioci Mostara tad porazili fašiste. Antifašizam danas, podsjetit ću, baštini, obilježava i slavi cijela moderna Evropa. Ovakvim pristupom Gradske uprave u svijet se šalje loša slika i usudit ću se reći da današnja garnitura u gradskoj vlasti ne zastupa interese svih građana Mostara. Takvim pristupom ne možemo biti konkurenti za Evropsku prijestolnicu kulture", kazao je Behram.