Ne daju državu i Denisa Bećirovića
0

Antifašisti poručili: RS nikada neće biti država, BiH jeste i bit će!

Piše: A. Panjeta
Foto: A. P./Klix.ba
Okupili se uglavnom stariji građani (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predstavnici antifašističkih udruženja okupili su se ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi iskazali svoj stav "o otvorenim napadima na državu Bosnu i Hercegovinu", ali i dali podršku poslaniku Denisu Bećireviću (SDP) povodom inicijative SDS-a za njegovu smjenu.

"Država BiH se nalazi pod izuzetno složenim pritiskom u cilju njenog raspada i nestanka. Imajući tu zlu kob u vidu i činjenicu da imamo krvava iskustva prošlog vijeka, smatramo svojom obavezom i istorijskom ulogom da upozorimo i pozovemo sve domoljubive građane ove države na glasnost u njenoj odbrani", kazao je Ibro Čomić, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora SABNOR-a dodajući kako je "protuzakonito promoviranje Republike Srpske u državu i razgradnja države BiH":

"Republika Srpska nikada neće biti država, BiH jeste i bit će!", poručio je Čomić, posebno se osvrnuvši na činjenicu da se zbog svega navedenog niko ne buni.

"Kod nas hrču i građani i inteligencija i udruženja boraca minulog rata. Studenti i ne znaju šta se događa, kao da budućnost njihove države i nije njihova budućnost", kazao je, te od poslanika koji "primaju basnoslovne plate u iznosu većem od 10 mjesečnih penzija" zatražio "da budu aktivni, djeluju i brane svoju državu".

Članica Upravnog odbora saveza antifašista Dajana Bakić kazala je kako osim djelovanja protiv negiranja BiH, od Parlamenta BiH zahtijevaju i odlučan i jedinstven zaokret na prevazilaženju ekonomskih i drugih teškoća:

"Danas građani žive u rastućoj bijedi i siromaštvu. Vi sa nama ne dijelite tu sudbinu, nego živite standard parlamentaraca ekonomski razvijenih, politički stabilnih država Evrope koji svojim radom ne zaslužujete", poručila je Dajana Baić te kazala kako se među svima njima jedan ipak izdvaja, a time otkrila i očito glavni razlog okupljanja pred Parlamentom BiH:

"Uvažavamo predstavnike koji se angažovano, dosljedno i uporno zalažu za jačanje i daljnji prosperitetan razvoj države BiH, a što da krijemo, kažemo otvoreno da se među njima posebno ističe dr. Denis Bećirović. Podržavamo njihovu aktivnost u PS BiH i domaćoj i svjetskoj javnosti u odbrani države BiH od svih neofašističkih nasrtaja".

Skupu je prisustvovalo nekoliko desetaka uglavnom starijih građana, a kod jednog od prisutnih primijetili smo privjesak sa fotografijama Josipa Broza Tita i Željka Komšića, ispod prve piše "Gdje ja stadoh", a ispod druge "ti produži". Bila je tu i Azra Škundrić koja je od granate ranjena i u Drugom svjetskom ratu, i u proteklom ratu u BiH:

"U onom me ratu potkačilo na oslobađanju Širokog Brijega, a u ovom sam ranjena kad sam išla da uvedem djecu u kuću... Ovdje sam danas da se borim protiv ovih što negiraju BiH", kazala nam je.

Skup je protekao bez incidenata, iako su pripadnici obezbjeđenja u jednom pokušali okupljene premjestiti na stepenice ispod platoa Parlamenta BiH koje su pod ingerencijom MUP-a KS, ali su prisutni odbili da se pomjere nakon čega je obezbjeđenje dopustilo da se skup održi do kraja legitimiravši organizatore.