Dan oslobođenja
154

Antifašisti iz regije u Mostaru: Kreće "infekcija" nove BiH, države po mjeri svih građana

Piše: R. D.
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, dodjelom februarskih priznanja i posjetom Partizanskom spomen-groblju okončani su Dani antifašizma u Mostaru. Tradicionalan povod inspirisan 14. februarom, Danom oslobođenja Mostara, privukao je brojne antifašiste iz svih republika bivše države.

Dodijeljene su tri ravnopravne nagrade "14. februar" i to intelektualcu i kulturnom radniku Gradimiru Gojeru, najuspješnijoj mostarskoj sportistkinji Jasni Merdan Kolar i ISS Mostar. Plakete "14. februar" otišle su u ruke Jasne Rebac, Nedžada Maksumića, Milana Minje Kapora, Ahmeta Kukrice, Stephana M. Dietricha i Antonija Campaninija.

Gradimir Gojer (Foto: R. D./Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: R. D./Klix.ba)

Gradimir Gojer je kazao kako je u životu dobio mnogo nagrada, teatarskih i književnih, ali da je za njega ovo najveća nagrada jer mu je dodjeljuje crveni Mostar.

"To je onaj Mostar koji je uvijek bio i ostao crven. Tvrdim da odavde kreće infekcija nove Bosne i Hercegovine, države po mjeri svih njenih naroda i građana", kazao je Gojer.

Sead Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Sead Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)

Sead Đulić, organizator i predsjednik UABNOR-a Mostar, rezimiro je ovogodišnju manifestaciju kazavši da je stanje u državi loše jer je vlast tako usmjerena da joj je cilj da probudi različite oblike neofašiznma.

"Mi od Predsjedništva pa dalje imamo različite izjave koje spadaju pod fašizam. Kad pogledate definiciju fašizma onda shvatite da su naše vladajuće nacionalne stranke zapravo fašističke. Imamo živi fašizam oko nas, ali smo se na njega navikli pa ga često i ne primjećujemo", kazao je Đulić.

Svetozar Pudarić (Foto: R. D./Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: R. D./Klix.ba)

Okupljenima se obratio i potpredsjednik SUBNOR-a BiH Svetozar Pudarić prisjetivši se svih narodnih heroja i žrtava koje je Mostar imao u Drugom svjetskom ratu.

"Bolju državu možemo izgraditi samo na temeljima na kojima su ginuli najbolji ljudi i ovog grada i ove zemlje u vrijeme NOB-a", kazao je Pudarić.

Luka Čibej s antifašistima iz Slovenije (Foto: R. D./Klix.ba)
Luka Čibej s antifašistima iz Slovenije (Foto: R. D./Klix.ba)

Luka Čibej iz slovenskog Pirana tradicionalno dolazi u Mostar na februarska obilježavanja, a bilo ga je lako primjetiti s nekoliko zastava na jednom jarbolu.

"Putujem po cijeloj Jugoslaviji, po mjestima gdje se spominje antifašistička borba. Mi smo već pobjedili, samo to ne treba zaboraviti, kao što ne treba zaboraviti koje su bile vrijednosti narodnooslobodilačke borbe", izjavio je Čibej.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Uzeir Karadža, antifašista i pjesnik iz Breze, ima napisanu pjesmu u kojoj govori o aktuelnom momentu u našoj zemlji. Ističe da je, kako vrijeme prolazi, sve više nade da će se savladati "fašisti na vlasti".

"Najžalosnije je što mladi odoše, što nemamo privrede... Fašizam kod nas iskoristi izbore, da lažima ostaje na vlasti, ali neće to dugo trajati", kazao je Karadža.