Zbog trgovine drogom
0

Ante Tomas osuđen na deset godina zatvorske kazne

FENA
Sud Bosne i Hercegovine oglasio je optuženog Antu Tomasa krivim za neovlašten promet drogama i osudio ga na kaznu zatvora od deset godina. Od optuženog se oduzimaju imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, u iznosu 51.000 eura, te heroin u količini od 5.935,746 grama i drugi predmeti korišteni ili pribavljeni izvršenjem krivičnog djela, saopćeno je iz Suda BiH.

Tomas je kriv što je od neutvrđenog datuma radi daljne prodaje kupovao heroin od njemu poznatih osoba, prepakivao ga i prodavao raznim osobama na području općina Grude i Posušje.

Dalje, u prvoj polovini 2008. Tomas je organizirao grupu ljudi radi međunarodne prodaje, prijevoza i prijenosa, uvoza i izvoza heroina tako da je ponudio određenim osobama da zajedno organiziraju međunarodni promet supstanci ili preparata koji su propisom proglašeni drogama, na šta su oni pristali i postali članovi organizirane grupe ljudi, a sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

On je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Sudeće vijeće je donijelo rješenje o produženju pritvora, koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne, a najduže još devet mjeseci.