BiH
0

Ante Lozančić isključen iz HSS-a

FENA
Hrvatska seljačka stranka (HSS) BiH isljučila je iz svojih redova Antu Lozančića, zastupnika iz HSS-a u Skupštini Srednjobosanskoga kantona (SBK) zbog kršenja Statuta i Programa HSS-a, stoji u HSS-ovu priopćenju za javnost.

Naime, nakon opetovanih upozorenja i traženja od vrha stranke da se u Skupštini SBK-a proglasi neovisnim zastupnikom, Lozančić to nije učinio, čime je formalno-pravno i dalje zastupnik političke stranke HSS-NHI, što povlači automatsko isključenje iz HSS-a, bez prava žalbe, navodi se u saopćenju.

Zbog težeg narušavanja ugleda i interesa stranke, donesena je i odluka o raspuštanju srednjobosanskoga Kantonalnog odbora HSS-a.

U tom odboru kontinuirano se pojavljuje ideja o saradnji sa strankama okupljenim oko tzv. "Platforme", navlastito sa HSP-om BiH, s kojim je HSS prekinuo sve odnose zbog, kako se tvrdi u saopćenju, čina veleizdaje koji je HSP počinio prema hrvatskom narodu u BiH.

Suspendirane su i sve općinske organizacije HSS-a i sva njihova tijela na području SBK.

Imenovano je tročlano Povjerenstvo HSS-a za Srednjobosasnki kanton, koje je obavezno u roku od 30 dana raspustiti općinske organizacije koje svojim radom nisu dostojne članstva u HSS-u te pokrenuti stegovne postupke o isključenju iz HSS-a svih članova koji su se ogriješili o Statut i Program stranke.

Ovo povjerenstvo ima i ovlasti potvrditi oorganizacija za koje utvrdi da se nisu ogriješile o Program, Statut i načela rada HSS-a.

Sve Odluke o potvrđivanju ili raspuštanju općinskih organizacija Povjerenstvo donosi konsenzusom. Izviješće o učinjenom imaju podnijeti na prvoj slijedećoj sjednici Predsjedništva HSS, navodi se u saopćenju iz HSS-ova ureda za odnose s javnošću