|

Ante Kovać pravomoćno osuđen na devet godina zatvora

Ante Kovać pravomoćno osuđen na devet godina zatvora
0
F
FENA
15.11.2010. u 14:20
0
komentara
0

dijeljenja
Ante Kovać pravomoćno osuđen na devet godina zatvora
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreklo je drugostepenu presudu Anti Kovaću kojom je oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.
Osuđeni Kovać oslobođen je optužbe da je 18. aprila 1993. godine iz zatočeničkog objekta "SDK" u Vitezu izveo civilnu osobu i silovao.

Ante Kovać oglašen je krivim što je za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a tokom aprila i maja 1993. godine na području općine Vitez, u svojstvu zapovjednika brigadne Vojne policije "Viteške brigade" HVO-a, počinio protuzakonito zatvaranje i prisiljavanje civila na prinudan rad.

Činio je to na način da je odobravao njemu podređenim vojnim policajcima i zajedno sa njima vršio nezakonito lišavanje slobode i nezakonito zatvaranje civilnog bošnjačkog stanovništva u prostorije Radničkog univerziteta, Kino sale i u prostorije SDK-a u Vitezu.

Zatočeni civili su držani pod stražom u nehumanim uvjetima, te su, uz odobrenje osuđenog Kovaća, odvođeni na prisilan rad na mjesta zvvana "Kratine", "Krčevine" i "Piriće", gdje su bili izloženi smrtnoj opasnosti.

Nadalje, osuđeni Kovać kriv je što je 21. augusta 1993. godine u Vitezu naredio vojnim policajcima da zaustave i privedu pred Zapovjedništvo vojne policije motorno vozilo sa oznakom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koje se uputilo iz Starog Viteza prema Zenici, a u kome su se nalazile bolesne civilne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Civilne osobe su tom prilikom lišene slobode i odvedene u prostorije Radničkog univerziteta – Doma kulture, gdje su ih pretresli vojni policajaci i od njih oduzetli i prisvojili sve vrijedne predmete.

Nekoliko dana nakon pritvaranja civila, dok se jedna civilna osoba nalazila sama u jednoj kancelariji Doma kulture, osuđeni Ante Kovać joj je prijetio govoreći da nikada neće vidjeti svoju djecu, ispitujući je o njenom mužu i o naoružanju u mjestu Mahala da bi je potom silovao uz primjenu fizičke sile, a nakon toga joj zaprijetio da će je ubiti ako nekome bude govorila da ju je silovao.

Vijeće je, također, donijelo rješenje o produženju pritvora, koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne.

Sud BiH izrekao je 10. jula 2009. godine prvostepenu presudu u predmetu Ante Kovać, kojom je optuženi Ante Kovać oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud ga je onda osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, saopćio je Sud BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.