{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Anti Kovaću devet godina za zločine na području Viteza

F
12.11.2010. u 17:37
0
0
Anti Kovaću devet godina za zločine na području Viteza
0
Anti Kovaću devet godina za zločine na području Viteza
Sud BiH
Ante Kovać, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, pravosnažno je osuđen na devet godina zatvora za zločine nad civilima u Vitezu.
Apelaciono vijeće državnog suda proglasilo je Kovaća, bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju bošnjačkih civila u prostorije SDK i Radničkog univerziteta u Vitezu tokom 1993. godine te za silovanje zaštićene svjedokinje A.

Kovać je drugostepenom presudom oslobođen krivice za silovanje svjedokinje B u aprilu 1993. godine.

- Ovo vijeće je utvrdilo da je optuženi Kovać izvršio krivična djela uz direktan umišljaj i punu svijest da ono što čini predstavlja nezakonito radnju - kazao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

U julu 2009. Kovać je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora za naređivanje nezakonitog zatvaranja civila u Vitezu, u kojem je i sam učestvovao, te zbog silovanja svjedokinja A i B.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je presudu u aprilu ove godine, nakon čega je određeno obnovljeno suđenje.

Pri obrazloženju pravosnažne presude drugostepeno vijeće Suda BiH kazalo je kako je nesumnjivo dokazano da je Kovać "odobravao i učestvovao u nezakonitom privođenju civila", ali da nije imao autoritet da naređuje drugim pripadnicima Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a.

- Iako postoji čitav niz materijalnih dokaza da je optuženi nosio zapovjednu ulogu u Brigadnoj vojnoj policiji, Vijeće nije moglo doći da zaključka da je on imao moć da naređuje privođenja - kazao je Vučinić.

Kovać je pravosnažnom presudom oglašen krivim da je 21. augusta 1993. nezakonito zatvorio zaštićenu svjedokinju A i Nedžiju Pekmić u prostorije Radničkog univerziteta u Vitezu, gdje ih je opljačkao, da bi nakon nekoliko dana silovao svjedokinju A.

- Vijeće je zaključilo da je iskaz svjedokinje A o silovanju konzistentan te da naročito obiluje detaljima o samom činu. Oštećena iznosi tačno i jasno kako se optuženi Kovać ponašao, gdje ju je udario i kako ju je vrijeđao. Sjeća se muzike koja je svirala na radiju i svih stvari koje se dešavaju - pojasnio je predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Drugostepenom presudom Kovać je oslobođen krivice za silovanje svjedokinje B jer, kako je istaklo Apelaciono vijeće, iskaz zaštićene svjedokinje B sadrži „nekonzistentnosti“.

- Analizom svih dokaza ne može se izvesti zaključak van razumne sumnje da se silovanje dogodilo kako to opisuje optužnica. Sama oštećena opisuje događaj nejasno i postoje nekonzitentnosti u vezi s tim koliko je silovanje trajalo, koliko se nalazila sama nakon silovanja te da li je optuženi udario jednom ili više puta - kazao je sudija Vučinić.

Pri odmjeravanju kazne Apelaciono vijeće je naglasilo kako kod Kovaća nisu nađene otežavajuće okolnosti, dok je olakšavajuća ta da se radi o porodičnom čovjeku narušenog zdravlja koji nije ranije osuđivan.

Pravosnažnom presudom Kovaću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne te mu je naloženo da snosi troškove suđenja u odnosu na osuđujući dio presude, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: