|

Anti Kovaću devet godina za zločine na području Viteza

Anti Kovaću devet godina za zločine na području Viteza
0
F
FENA
12.11.2010. u 17:37
0
komentara
0

dijeljenja
Anti Kovaću devet godina za zločine na području Viteza Sud BiH
Ante Kovać, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, pravosnažno je osuđen na devet godina zatvora za zločine nad civilima u Vitezu.
Apelaciono vijeće državnog suda proglasilo je Kovaća, bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju bošnjačkih civila u prostorije SDK i Radničkog univerziteta u Vitezu tokom 1993. godine te za silovanje zaštićene svjedokinje A.

Kovać je drugostepenom presudom oslobođen krivice za silovanje svjedokinje B u aprilu 1993. godine.

- Ovo vijeće je utvrdilo da je optuženi Kovać izvršio krivična djela uz direktan umišljaj i punu svijest da ono što čini predstavlja nezakonito radnju - kazao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

U julu 2009. Kovać je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora za naređivanje nezakonitog zatvaranja civila u Vitezu, u kojem je i sam učestvovao, te zbog silovanja svjedokinja A i B.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je presudu u aprilu ove godine, nakon čega je određeno obnovljeno suđenje.

Pri obrazloženju pravosnažne presude drugostepeno vijeće Suda BiH kazalo je kako je nesumnjivo dokazano da je Kovać "odobravao i učestvovao u nezakonitom privođenju civila", ali da nije imao autoritet da naređuje drugim pripadnicima Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a.

- Iako postoji čitav niz materijalnih dokaza da je optuženi nosio zapovjednu ulogu u Brigadnoj vojnoj policiji, Vijeće nije moglo doći da zaključka da je on imao moć da naređuje privođenja - kazao je Vučinić.

Kovać je pravosnažnom presudom oglašen krivim da je 21. augusta 1993. nezakonito zatvorio zaštićenu svjedokinju A i Nedžiju Pekmić u prostorije Radničkog univerziteta u Vitezu, gdje ih je opljačkao, da bi nakon nekoliko dana silovao svjedokinju A.

- Vijeće je zaključilo da je iskaz svjedokinje A o silovanju konzistentan te da naročito obiluje detaljima o samom činu. Oštećena iznosi tačno i jasno kako se optuženi Kovać ponašao, gdje ju je udario i kako ju je vrijeđao. Sjeća se muzike koja je svirala na radiju i svih stvari koje se dešavaju - pojasnio je predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Drugostepenom presudom Kovać je oslobođen krivice za silovanje svjedokinje B jer, kako je istaklo Apelaciono vijeće, iskaz zaštićene svjedokinje B sadrži „nekonzistentnosti“.

- Analizom svih dokaza ne može se izvesti zaključak van razumne sumnje da se silovanje dogodilo kako to opisuje optužnica. Sama oštećena opisuje događaj nejasno i postoje nekonzitentnosti u vezi s tim koliko je silovanje trajalo, koliko se nalazila sama nakon silovanja te da li je optuženi udario jednom ili više puta - kazao je sudija Vučinić.

Pri odmjeravanju kazne Apelaciono vijeće je naglasilo kako kod Kovaća nisu nađene otežavajuće okolnosti, dok je olakšavajuća ta da se radi o porodičnom čovjeku narušenog zdravlja koji nije ranije osuđivan.

Pravosnažnom presudom Kovaću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne te mu je naloženo da snosi troškove suđenja u odnosu na osuđujući dio presude, prenosi BIRN.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.