Gošća iz Njemačke
49

Annalena Baerbock stigla u Sarajevo, prva adresa sastanak s članovima Predsjedništva BiH

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock stigla je u službenu posjetu Sarajevu u večernjim satima, a prvi sastanak održan je sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Baerbock je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH, a nakon toga se šefica njemačke diplomatije uputila u sjedište Predsjedništva BiH.

Osim sastanka sa Predsjedništvom BiH, Baerbock će održati i sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Uoči same posjete Sarajevu, ona je pozvala na snažnu podršku državama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji.

"Ne možemo sebi priuštiti sive zone nigdje u Evropi i moramo učiniti sve zajedno da zatvorimo bokove koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacija i infiltracije", izjavila je jutros Baerbock.

Baerbock je navela da to uključuje podršku zemljama Zapadnog Balkana da ojačaju svoje demokratske institucije, poboljšaju njihovu otpornost i ponude svojim građanima ekonomske perspektive.

Njen dolazak je komentarisao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazavši da je tu samo kako bi "prikupila poene", no također je kazao kako će BiH dobiti pregovarački status EU.