Istraživanje Valicona
51

Anketirani građani BiH smatraju da nas zbog koronavirusa čeka mnogo lošija situacija

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Kompanija Valicon je objavila svoje najnovije istraživanje javnog mnjenja u Bosni i Hercegovini s ciljem prikupljanja stavova i mišljenja građana o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Većinom su građani pesimistični, a oni koji su anketirani pretežno smatraju da je stanje sve gore i da je potrebno uvesti strožije mjere.

Za vrijeme trajanja pandemije, tokom ova četiri mjeseca, Valicon kontinuirano prati utjecaj pandemije na građane BiH. Posljednje istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku za internet populaciju (n=506), a u pitanju su građani od 18 do 65 godina.

Naime, prema posljednjem valu mjerenja, od 9. do 13. jula tri četvrtine populacije ili 76 posto njih smatra da situacija u BiH po pitanju širenja COVID-19 ide na lošije. Od toga je čak 13 posto onih koji jako pesimistično gledaju na razvoj trenutne situacije te smatraju da nas u narednom periodu čeka mnogo lošija situacija.

S druge strane, svaki peti građanin BiH smatra da situacija ipak ide na bolje, dok je samo četiri posto onih koji su jako optimistični (gledaju dosta pozitivno na trenutni razvoj situacije).

Građani su na početku izbijanja epidemije priželjkivali strožije mjere, da bi im se krajem aprila i u maju, kada je virus COVID-19 donekle "stavljen" pod kontrolu, mjere činile prestrogim. Međutim, u junu i julu sa povećanim brojem novozaraženih osoba, populacija ponovo uviđa važnost restriktivnih mjera. Posebno se značajan "skok" i promjena mišljenja građana desila u prvoj polovini juna kada je porastao udio građana koji žele strožije mjere.

Kada uspoređujemo stavove građana iz različitih entiteta, vidljivo je da građani Republike Srpske značajno više smatraju da su trenutne restriktivne mjere primjerene situaciji za razliku građana FBiH.

Ipak, mnogo je interesantnija slika percepcije bh. populacije kada gledamo kroz vrijeme odnosno od kraja marta (kada je proglašena pandemija) pa do sredine jula, kažu iz Valicona objašnjavajući da je kod stanovništva BiH, više optimizma bilo na početku pojave COVID-19 i proglašenja pandemije, nego što je to slučaj sada, četiri mjeseca nakon.

"Zapravo, nakon početnog izraženog pesimizma krajem marta, jasno je vidljivo da je optimizam stanovništva BiH rastao nakon toga, kada se počeo bilježiti sve manji broj novozaraženih, manji broj smrtnih slučajeva i kada su restriktivne mjere polako popuštale. Sredinom maja je čak 90 posto bh. građana smatralo da situacija po pitanju širenja COVID-19 ide na bolje ili mnogo bolje. S obzirom na to da tada broj novozaraženih u BiH na dnevnom nivou nije prelazio 30, optimizam bh. građana u tom trenutku je sasvim razumljiv. Ipak, od sredine juna, kada dolazi do pogoršanja opće epidemiološke slike u BiH, tako se i mijenja percepcija bh. populacije gdje je sve veći broj onih koji pesimistično gledaju na sami razvoj situacije", stoji u izvještaju Valicona.