Dan odluke
3.3k

Anketa: Planirate li glasati na izborima 2. oktobra?

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je raspisala Opće izbore za 2. oktobar ove godine, uprkos činjenici da nisu dogovorene izmjene izbornog zakona.
I bez obzira što još uvijek nije obezbijeđen novac za predstojeće izbore (potrebno ukupno 11,7 miliona KM), održavanje izbora ne smije doći u pitanje. To su potvrdili i brojni međunarodni predstavnici.

Jedno od glavnih pitanja i jedan od ključnih problema svakih izbora u BiH je niska stopa izlaznosti. Veća izlaznost znači i veću šansu za eventualne promjene i znači jasniji stav šta ili koga javnost želi.

Stoga vas u anketi Klix.ba pitamo da li planirate izaći na oktobarske izbore, bez obzira što će se održati tek najesen.

Pravo svakog građanina da bira i bude izabran je zagarantirano Ustavom. A s obzirom da se građani više ne mogu toliko opirati politici uz izgovor da ih ne zanima, politika se intenzivno bavi građanima i utječe na njihove živote.

Tako će građani svoj glas imati u oktobru, kada će birati novi saziv državnog predsjedništva, državni parlament, entitetske i kantonalne parlamente te potpredsjednike i predsjednika RS-a.

Raspisivanjem izbora je nezadovoljan lider HDZ-a Dragan Čović koji je već uputio pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

"S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH", poručuje Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU, SAD-a i tijela međunarodne zajednice.