Evo šta kaže zakon
84

Anis Krivić je savjetnik ministra, vijećnik i član NO Ceste FBiH, a tvrdi da nije u sukobu interesa

B. R.
Anis Krivić obnaša nekoliko funkcija i ne misli da je u sukobu interesa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anis Krivić obnaša nekoliko funkcija i ne misli da je u sukobu interesa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Anis Krivić obnaša nekoliko značajnih javnih funkcija. Međutim, ovaj član Saveza za bolju budućnost (SBB) ne misli da je u sukobu interesa.

Dok je još bio ministar, izabran je za predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a u Sarajevu (trenutno je predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora), a onda i za vijećnika u Općini Stari Grad.

Početkom ove godine je izabran za političkog direktora SBB-a. Potvrdio nam je da je imenovan za savjetnika federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljače, koji je također kadar SBB-a.

Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine su jučer saopćili da je Krivić imenovan za člana Nadzornog odbora preduzeća Ceste FBiH.

No, Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine je definisano da je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću nespojivo s javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika.

Ovim zakonom se kao izabrani dužnosnik, između ostalog, definiše i osoba koja je gradski ili općinski vijećnik. Podsjećamo, Krivić je istovremeno vijećnik, savjetnik ministru i član nadzornog odbora javnog preduzeća.

Krivić: Mislim da nema sukoba interesa

On je za naš portal komentarisao to da je u sukobu interesa.

"Mislim da tu nema sukoba interesa. U Općinskom vijeću Stari Grad sam dobio mandat i izvršavam sve svoje obaveze. Ne želim izdati glasače koji su mi dali povjerenje. Kao vijećnik radim vrlo koristan i odgovoran posao", izjavio je i ukazao da kao politički direktor SBB-a nije zasnovao radni odnos u stranci.

Komentirajući imenovanje za članstvo u NO Ceste FBiH naglasio je da je imenovan kao v. d. člana. Kako je rekao, on se nije prijavio za tu poziciju i kaže da entitetsku vladu treba pitati zašto je donijela odluku o imenovanju.

Krivić je napomenuo da osim njega postoje i mnoge druge osobe koje se bave politikom, a istovremeno obnašaju nekoliko funkcija.

Međutim, poručio je da će, ako se dokaže da je u sukobu interesa, sigurno odstupiti s neke od pozicija.

"Ne bavim se politikom radi funkcija ili bilo kakvih naknada i plata. Bavim se politikom zato što mislim da mogu biti koristan našem društvu. To radim isključivo kroz SBB, jer mislim da je najbolja politička opcija. Ne bih spominjao imena kolega koji također obnašaju više funkcija, jer to nije pristojno", dodao je.

Imenovan, a ne zna zašto su baš njega izabrali?

Osvrnuo se na našu konstataciju da spomenutim zakonom o sukobu interesa nije dopušteno da, između ostalih, savjetnici budu u nadzornom odboru javnog preduzeća.

"Ispred sebe nemam tu odredbu. Samo mogu ponoviti da je to odluka Vlade FBiH i budući da je ona donijela tu odluku, to morate pitati njih. Nisam imenovao sam sebe, to je uradila Vlada FBiH. Nije postojao konkurs na koji sam se prijavio i priložio dokumentaciju", kazao je Krivić.

Pitali smo ga da li ga je neko konsultovao da bude imenovan za člana nadzornog odbora i ko ga je uopće predložio za člana.

"Kada govorimo o imenovanju za vršioca dužnosti, to je sve što vam u ovom trenutku želim reći", odgovorio je.