Učestvovala u pregovorima
72

Angelina Eichhorst dolazi u BiH: Otići će u Srebrenicu, a zatražila sastanak i sa Predsjedništvom

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Izvršna direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst stiže u Bosnu i Hercegovinu početkom sljedećeg mjeseca.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ona bi u BiH trebala stići već 10. jula da bi posjetila Memorijalni centar u Potočarima 11. jula kada je i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici te klanjanje dženaze za žrtve.

Dan kasnije bi trebala doći i u Sarajevo s obzirom na to da je izrazila želju da se sastane sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zahtjev za sastanak Eichhorst i Željke Cvijanović, Željka Komšića i Denisa Bećirovića je zatražen za 12. jul. Do ovog trenutka Delegacija EU nije dobila potvrdan odgovor od Predsjedništva BiH, što ne znači da sastanka neće biti.

Eichhorst je zajedno sa Matthewom Palmerom prošle godine bila medijator u pregovorima o izbornoj reformi koji su u konačnici propali. Njoj je zamjerano da je razdvojila građanske i nacionalne stranke te tako zanemarila stav ovih prvih, no ona je tada poručila da su na pregovore svi bili pozvani, ali da se nisu svi htjeli odazvati.

Podsjetimo tada su pregovori vođeni u Delegaciji EU i kretali su se u dva pravca. U jednoj prostoriji su bile parlamentarne stranke koje su dogovarale izmjene s ciljem većeg integriteta izbornog procesa, dok su u drugoj prostoriji bile stranke koje su pregovarale o političkim izmjenama. Na kraju je sve propalo zbog neuspjelog dogovora o Domu naroda FBiH, što je kasnije Bonskim ovlastima donio Christian Schmidt.