BiH
27

Anesa Kajtazović trpi "niske udarce" zbog bosanskog porijekla i religije

Klix.ba
Anesa Kajtazović (Foto: Facebook)
Anesa Kajtazović (Foto: Facebook)
Dvadesetsedmogodišnja Bosanka Anesa Kajtazović zastupnica parlamenta američke savezne države Iowe i članica Demokratske stranke (DS), uvjerena je da će pobijediti u kampanji za mandat u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Anesa Kajtazović: Stalno obilazi građane BiH u Americi
Anesa Kajtazović: Stalno obilazi građane BiH u Americi
Podsjetimo, mlada Krajiškinja je prije četiri godine očarala svoje birače u Waterlou i kao najmlađa kandidatkinja u historiji Iowe ušla u najviše zakonodavno te američke države. Bišćanka, koja je do svoje šeste godine živjela u Donjim Purićima kod Velike Kladuše prije četiri godine je napravila prvorazredno iznenađenje kada je do nogu potukla višegodišnjeg gradonačelnika Waterloa, čovjeka čije ime nosi autoput oko pomenutog grada.

Najavljuje pobjedu

Kaže da u ovom trenutku najviše pažnje posvećuje prikupljanju novca za završetak kampanje, a u tome joj pomažu i Bosanci koji žive u Americi. Novčane priloge prikuplja u američkim gradovima gdje žive Bosanci, koji je pozivaju na razna okupljanja.

Anesa Kajtazović izjavila je da je zadovoljna dosadašnjim tokom kampanje.

"Odziv volontera je odličan i pomažu mi nesebično u svoje slobodno vrijeme. Njihova energija i zalaganje mi imponuju i na određeni način me motivišu da i sama radim više i bolje. Sada sam negdje na sredini kampanje i praktično nemam ni sekunde slobodnog vremena. Stalno sam na točkovima i u pokretu", izjavila je mlada Kajtazović za bosansko-američki internet portal Kliker.info.

Anesa najprije treba da pobijedi četiri jaka kandidata svoje Demokratske stranke na unutarstranačkim primarnim izborima u junu, nakon čega ide na opće izbore u novembru. Ako pobijedi, bit će prva američka kongresmenka bosanskog porijekla.

Zasad Anesa neumorno obilazi svoje glasače, gostuje na tribinama, polemizira na lokalnim televizijama i zasad uspješno parira mnogo poznatijim i bogatijim kandidatima.

Osim toga, stalno se mora braniti i od "neprincipijelnih i niskih udaraca iz protivničkih tabora", a odnose se prije svega "na zemlju njenog porijekla, kao i religiju".

Anesa za sebe kaže kako je istovremeno i Bosanka i Amerikanka, kako "dobro zna ko je i odakle vodi njeno porijeklo" te da ne stoje upitnici pojedinih bosanskih krugova u Americi vezanih za pitanje hoće li Anesa Kajtazović u Kongresu SAD pravilno i sa dovoljno žara zastupati i interese Bosne i Hercegovine. Odbacila je sve špekulacije da je njen otac Hazim imamo bilo kakve veze sa jedinicama Fikreta Abdića tokom agresije na BiH.

Na pitanje kakva je njena vizija Bosne i Hercegovine, odgovara da tu nema nikakvih dilema pošto svoju prvu domovinu jedino vidi kao normalnu, građansku državu i multietničku zajednicu svih naroda koji žive u njoj, sa jednakim pravim i obavezama, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost.

Mladi Bosanci

U isto vrijeme naglašava da u njene temelje, odnosno novi Ustav, treba ugraditi sve elemente savremene države, u okviru međunarodno priznatih državnih granica.

"Sve ono što ne funkcioniše zbog manjkavosti Daytonskog sporazuma treba mijenjati i to na način da sve strane trebaju ponovo sjesti i to naravno promijeniti. Naravno, uz pomoć Kongresa SAD-a i Evropske unije. Smatram da to treba uraditi čim prije. Naravno za takav posao trebaju hrabre osobe, a njih vidim u mladim i školovanim Bosancima i Hercegovcima, koji se trebaju u što većem broju uključivati u političke procese", rekla je Kajtazović kandidatkinja za Kongres SAD-a Anesa Kajtazović, te dodala:

"Bez toga neće biti skorog napretka. Njihov glas se treba što više čuti jer njima bolju budućnost niko neće bolje odrediti od njih samih. To je mislim ključ bosanskog problema. Zaprepastila sam se nedavno kada sam čula podatak da više od 50 posto mladih u BiH uopće ne radi. Šta ćete više od toga? Zbog toga smatram da oni trebaju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke".