Dom naroda FBiH
75

Aner Žuljević: Nisam ja kriv što imamo idiotski Ustav

Piše: E. G.
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Federalnog parlamenta danas će razmatrati odluku o imenovanju troje sudija Ustavnog suda ovog entiteta. Predloženi kandidati su Dragica Dragičević, Mladen Srdić i Šahbaz Džihanović, čijem imenovanju se protivi većina u Klubu Bošnjaka.

Zastupnica Mira Ljubijankić je na početku sjednice tražila da se tačka izbor i imenovanja, koja je predviđena za razmatranje na kraju sjednice, prebaci na početak. Kako je kazala, radi se o najvažnijoj tački, što je tokom diskusije podržao i Aner Žuljević. Međutim, Jasenko Tufekčić iz Kluba Bošnjaka je reagirao, kazavši da su sve tačke jednako važne i da to nije prihvatljivo.

Kako se rasprava zaoštravala, tako se moglo čuti i to da imamo "idiotski Ustav". Naime, Amir Zukić iz SDA je tokom diskusije kazao Žuljeviću da se, budući da se izjašnjava kao ostali, ne brine o vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka. To je Žuljevića očito isprovociralo, pa je kazao da se izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac i da nije on kriv što "imamo idiotski Ustav".

"Nisam ja kriv što imamo idiotski Ustav kakav ste vi ranije izglasali", kazao je Žuljević, nakon čega je uslijedilo negodovanje u sali.

U diskusiju se uključio i Josip Perić, dodajući da "Ustav nije idiotski, nego da ga neki idioti tumače kako hoće".

Nakon toga je uslijedila pauza radi konsultacija u klubovima naroda.

Dom naroda Parlamenta FBiH je nakon pauze usvojio dnevni red, prema kojem se imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH stavlja kao prva tačka o kojoj će se raspravljati.

Delegati, njih 34, su glasali za ovu odluku na prijedlog Mire Ljubijankić, dok je njih 17 bilo protiv.