BiH
0

Anel Herak oslobođen optužbi za pokušaj ubistva trudnice

FENA
Anel Herak (Foto: Klix.ba)
Anel Herak (Foto: Klix.ba)
Presudom Vrhovnog suda FBiH Anel Herak (1987.) danas je, usljed nedostatka dokaza, oslobođen optužbi za pucnjavu u centru Sarajeva, odnosno pokušaj ubistva trudnice Nejre Baratan u ulici Kulina bana u maju 2009. godine.

Istovremeno, Herak je osuđen na šest mjeseci zatvora za nedozvoljeno nabavljanje i držanje oružja (pištolja), a u vezi sa slučajem ubistva Amara Mistrića 13. augusta 2009. godine u sarajevskom ugostiteljskom objektu "Ocho Rios", čiji je Mistrić bio suvlasnik i konobar.

U vezi s istim slučajem, a za krivično djelo pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela na po šest mjeseci osuđeni su Midhat Čajić (1988.) i Almir Bravo (1987.).

Heraka je ranije za pokušaj ubistva trudnice hicima iz pištolja dok se nalazila u automobilu na mjestu suvozača, nepravomoćno osudio Kantonalni sud Sarajevo, nakon čega je predmet vraćen Vrhovnom sudu na ponovno suđenje.

Inače, za svirepo ubistvo Amara Mistrića osuđen je Edin Vuk (1987.) na 18 godina zatvora, dok je Anel Herak za nasilničko ponašanje u istom slučaju osuđen na četiri godine zatvora.

Vuk i Herak su nakon počinjenja ovih krivičnih djela, nakratko, prebjegli u Hrvatsku (Omiš), gdje su se krili, ali su ubrzo nakon toga otkriveni i izručeni pravosudnim organima BiH.