{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Andrićgrad ove godine posjetilo skoro 200.000 ljudi

A
20.10.2014. u 11:42
4
96
Andrićgrad ove godine posjetilo skoro 200.000 ljudi
4
Višegradski kompleks Andrićgrad posvećen nobelovcu Ivi Andriću bilježi veliku posjećenost, dok su radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u poodmakloj fazi.
Izgradnja ovog kompleksa koji se prostire na 23.000 kvadratnih metara, a koji se nalazi u blizini čuvenog spomenika od historijskog značaja, mosta Mehmed-paše Sokolovića započela je 2011. godine. U njegovoj unutrašnjosti smješteni su ugostiteljski objekti, knjižara, galerija, crkva...

Panoramom grada na Drini dominira most izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, kao zadužbina Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana Osmanskog carstva. Gradnja mosta koji je od 2008. godine na listi zaštićenih spomenika kulturne baštine UNESCO-a, tada je povjerena Mimaru Sinanu, najpoznatijem osmanskom graditelju i jednom od najpoznatijih svjetskih arhitekata.

Radovi na obnavljanju mosta, poznate ''Ćuprije na Drini'', provode se ubrzano i prije zadatih rokova. Turska građevinska firma ER-BU izvođač je radova na jednom od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika Osmanskog carstva na Balkanu.

Spomenuta turska kompanija je u BiH poznata i po izvođenju radova na obnovi Starog mosta u Mostaru.

Predstavnici ER-BU stigli su u BiH 1. aprila 2013. godine nakon čega je uslijedilo dovoženje kamenja koje je potrebno za rekonstrukciju mosta, ali i ostale tehničke pripreme.

Kako je u razgovoru za AA kazala restauratorka Mehtap Kaya, tehnički zastoji u vezi sa korištenjem kamena, sedre i krečnjaka su otklonjeni, a više od polovine radova je završeno.

Predviđeno je da će obnavljanje mosta trajati dvije godine, a vrijednost radova se procjenjuje na gotovo deset miliona KM. Projekt finansira Vlada Turske putem Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Kako je u razgovoru za AA kazala restauratorka Kaya radovi na restauraciji mosta traju već oko dvije godine i "najteži dio smo ostavili iza sebe".

Ojačanja na lukovima urađena su u periodu od augusta do oktobra prošla godine, a kako je kazala, završetak radova očekuje na ljeto 2015. godine. 

Višegradsku turističku obogaćuje Andrićgrad, kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću, koji je ove godine pohodilo gotovo 200 hilajada ljudi.

Iako turisti već odavno pohode ovo mjesto, još uvijek se čeka na završetak određenih infrastrukturnih objekata čime će ponuda Andrićgrada biti upotpunjena.

"Otvorili smo neke nove objekte i smještajne kapacitete, a naredne godine očekujemo otvaranje hotela i time će se komplementirati turistička ponuda Andrićgrada i očekujemo još bolju sezonu nego ove godine", kaže pored ostalog u razgovoru za AA menadžer Andrićgrada Đorđe Šipčić.

Prema njegovim riječima, Andrićgrad bilježi veliku posjećenost, a nema sumnje da će  ona rasti iako slijedi zimski period.

"Kada je riječ o posjećenosti mi smo veoma zadovoljni. Sezona jeste pri kraju ali posjećenost još ne jenjava zahvaljujući sunčanim intervalima. Ove godine Andrićgrad je posjetilo skoro 200.000 turista što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da će i tokom zimskog perioda također turisti nastaviti dolaziti", zaključuje Šetkić.

Inače, Andrićgrad je nastao kao ideja režisera Emira Kusturice o srednjovjekovnom gradu inspirisanom djelima i likovima književnika Ive Andrića. Izgrađen je tako da posjetilac šetajući njegovim ulicama ima dojam da prolazi kroz različite historijske periode.

Kada je riječ o arhitekturi, kompleks je osmišljen tako da se miješaju bitanzijski stil sa osmanskim periodom, renesansom i klasicizmom.

Andrićgrad u svom kompleksu ima značajan broj kulturnih i turističkih objekata i prenoćišta. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: