Nadzor inspekcije
143

Anarhija u RMU Banovići: Više od 200 povreda radnika ove godine, brojne nepravilnosti u radu

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je nadzor u Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići. Nadzor je vršilo 14 inspektora koji su uočili brojne nedostatke u skoro svim oblastima rada. Za samo devet mjeseci zabilježeno je više od 200 povreda na radu.

Na prvom mjestu je istaknuto kako je za period januar - august 2019. godine ostvareno svega 49,7 posto od planirane proizvodnje, 38,6 posto pripreme i 37,3 posto izrade istražnih prostorija.

Za devet mjeseci ove godine konstatovano je više od 200 povreda u ovom rudniku od čega je 15 težih. Najviše ih se dogodilo na radu u Podzemnoj eksploataciji uglja. U nesreći koja se dogodila 20. marta ove godine oko 16:50 sati povrijeđeno je sedam radnika u podzemnoj eksploataciji.

Poredeći s drugim rudnicima, u RMU Banovići je najgora situacija, jer su imali najveći broj povreda na radu.

Na drugom mjestu po broju povreda je RMU Breza (121, od kojih jedna teža), a slijede RMU Kakanj (110, jedna teža), RU Kreka (77, osam težih), RMU Đurđevik (59, četiri teže), RMU Zenica (51, 16 težih), RMU Abid Lolić (32, šest težih), a najmanje je bilo u Rudniku soli (dvije lakše).

Inspektori su uočili da za dopunske rudarske projekte nisu pribavljene saglasnosti za mašinski i elektro dio izrađenih nužnih izmjena, nije pribavljena dozvola za upotrebu jamskih transformatorskih stanica te je istekla važnost isprave o provedenom mjerenju i ispitivanju brzine iskopa mrežnog kontrolnika.

Utvrđeno je i da nisu pribavili licencu za skladištenje naftnih derivata, nisu dostavili podatke nadležnom ministarstvu o lokaciji, kapacitetu, godini izgradnje interne stanice te vrsti i godišnjoj količini naftnih derivata kojom se prometuje.

Nisu se vodile ni evidencije o utrošku goriva i maziva za vozila u tehničkoj eksploataciji u augustu, a za što postoje izvještaji o potrošnji.

Odgovorne osobe u RMU Banovići nisu izdavale fiskalne račune za natovareni ugalj, niti su vodile trgovačke knjige.

Ugovori s radnicima nisu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, a pomoćno osoblje u nadzoru angažovali su putem posredničke firme, što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim odredbama, jer su radna mjesta sistematizovana.

"Federalni građevinski inspektor je utvrdio da pravna osoba kojoj je povjereno održavanje građevine ne vodi knjigu održavanja i ne planira sredstva potrebna za održavanje u skladu s Uredbom o tehničkim svojstvima koja građevine moraju zadovoljavati u pogledu sigurnosti te načinu korištenja i održavanja građevina (''Službene novine Federacije BiH'', broj 2/06). Uočen je i znatan nesklad između planiranih sredstava za održavanje za 2019. godinu (planirano samo 51.000,00 KM) i 2020. godinu (planirano više od milion KM). Knjigom održavanja građevinskih objekata za 2020. godinu nisu obuhvaćeni svi aspekti održavanja (zaštita okoliša, zaštita od požara, zaštita od buke itd.)", navodi se u izvještaju.

Inspektori su voditeljici skladišta za hranu izdali privremenu zabranu rada na poslovima u okviru kojih dolazi u kontakt s hranom, jer nema urednu sanitarnu knjižicu.

U centralnoj kuhinji zatečeni su proizvodi s isteklim rokom te proizvodi za koje se ne može utvrditi rok upotrebe, zbog čega su inspektori naložili uništenje šest proizvoda. I u skladištu su pronađeni proizvodi s isteklim rokovima upotrebe i namirnice koje nisu pravilno skladištene. Za meso nisu imali potrebnu dokumentaciju, a na komori za čuvanje svježeg mesa nema termometra. Također, nisu vodili ni evidenciju o korištenju i obradi namirnica. Inspektori su naložili da se namirnice s rokom koji je istekao uklone.

Od januara do septembra ove godine inspektori su izdali 43 upravne mjere i tri rješenja tokom četiri redovna i dva vanredna nadzora.