15 bh. zajednica
32

Analizirana obećanja načelnika i gradonačelnika: Ko je obećavao, a nije ispunio

S. Š.
Monitoring Istinomjera pokazao je kakvi su učinci načelnika i gradonačelnika u BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Rezultati monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja čelnika 15 lokalnih zajednica u BiH nakon druge godine mandata ponovo su pokazali da su niži nivoi vlasti mnogo konkretniji u realizaciji datih obećanja.

Istinomjer je pratio ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika, od čega su nakon dvije godine mandata ispunjena 23, ali su zabilježene i brojne aktivnosti na realizaciji ostalih obećanja.

Najviše predizbornih obećanja uoči Lokalnih izbora 2020. godine dao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ukupno 87, dok je najmanji broj obećanja u svom programu imao gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković - njih tek deset.

Općina Centar Sarajevo

Od 28 obećanja načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića, nakon dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji devet obećanja, dok su određene aktivnosti zabilježene na realizaciji još deset obećanja.

Još u prvoj godini mandata ispunjeno je obećanje koje se odnosi na prenos uživo sjednica Općinskog vijeća, budući da se još od konstituirajuće sjednice sve sjednice Općinskog vijeća Centar prenose uživo putem YouTubea.

Kada je riječ o Gradu Zenica, zaključno s drugom godinom mandata, na 21 datom obećanju zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji njih šest, te su ona dobila ocjenu u progresu.

Iz izbornog programa GO SDP Gradačac 2020/2024, korištenog u izbornoj kampanji za Lokalne izbore 2020. godine gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića, Istinomjer prati ispunjenje 26 obećanja. Tokom prve dvije godine mandata u potpunosti su ispunjena dva bećanja, koja su se odnosila na izgradnju vatrogasnog doma te rekonstrukciju gradskog kina. Obećanja u okviru kojih su u dosadašnjem toku mandata zabilježene konkretne aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija dobila su ocjenu u progresu, a takvih je bilo devet.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kada je riječ o predizbornim obećanjima koje je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić dao za Lokalne izbore 2020. godine, njih je ukupno bilo 72, od kojih je u potpunosti ispunjeno jedno, koje se odnosilo na postavljanje klizališta u Gračanici.

Obećanja Ernesta Imamovića, gradonačelnika Goražda, Istinomjer je prikupio iz predizbornih materijala pripremljenih za promociju aktivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj samoupravi. Od ukupno 19 prikupljenih obećanja, pet je dobilo ocjenu u progresu, a devet je ocijenjeno kao započeto.

Istinomjer prati 16 obećanja gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koja su prikupljena iz javnih istupa tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore. Nakon druge godine zabilježene su značajne aktivnosti u slučaju četiri obećanja, te su ona dobila ocjenu u progresu.

Neka od obećanja odnose se na mjere za oporavak realnog sektora i stvaranje boljih uslova za poljoprivrednike, besplatan prevoz za đake te kvalitetnije uslove za život u selima. Ocjenu započeto dobilo je devet obećanja, dok još uvijek nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji dva obećanja.

Općina Novi Grad Sarajevo

Od ukupno 68 obećanja izdvojenih iz izbornog programa Semira Efendića pod nazivom "Nastavljamo zajedno" za Općinu Novi Grad Sarajevo, zaključno s drugom godinom mandata nisu zabilježene aktivnosti na deset obećanja, 12 je dobilo ocjenu započeto, pet obećanja je ispunjeno, a skoro dvije trećine obećanja, odnosno 41, dobilo je ocjenu u progresu. Od pet ispunjenih obećanja tri su ispunjena u prvoj, a dva u drugoj godini mandata.

Općina Novo Sarajevo

Od ukupno 69 obećanja izdvojenih iz izbornog programa Hasana Tanovića, načelnika Općine Novo Sarajevo, nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji četiri obećanja, 42 su dobila ocjenu započeto, ispunjena su dva, a 21 obećanje dobilo je ocjenu u progresu.

Od dva ispunjena obećanja, jedno je ispunjeno već u prvoj godini mandata i odnosilo se na osnivanje referata za saradnju s privrednicima, dok je drugo obećanje, o akademiji posvećenoj borcima, ispunjeno tokom druge godine mandata.

Predizborni program načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura činilo je 87 obećanja. Na polovini mandata ispunjeno je jedno, i to upravo u drugoj godini, a radi se o obećanju o usvajanju strategije razvoja Općine Ilidža, što se desilo u maju 2022. godine. Na 17 obećanja zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji, te su dobila ocjenu u progresu.

Tokom druge godine mandata, između ostalog, vršene su izgradnja i sanacija sportskih igrališta, na izletištu Stojčevac postavljena je javna rasvjeta, asfaltirani putevi, obnovljene klupe i kante za smeće, postavljena drvena staza i sprave za treniranje, a u nekoliko mjesnih zajednica instalirana je nova LED rasvjeta. Više od polovine obećanja, njih 45, u početnoj je fazi realizacije.

Tako su u drugoj godini mandata Nermina Muzura vršene određene aktivnosti na ispunjenju obećanja o uspostavljanju novog centra za zdravo starenje i otvaranju centra za potrošače, a u septembru 2022. godine Općina Ilidža izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju osnovne škole na Stupu.

U programu načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića našlo se 13 obećanja, od kojih su u potpunosti nakon dvije godine ispunjena dva, koja su se odnosila na podršku samozapošljavanju mladih i adaptaciju vrtića Bulbul. Obećanje o izgradnji podzemne garaže i višenamjenskog platoa sa spomen-obilježjem na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović ocijenjeno je kao djelimično ispunjeno s obzirom na to da je projekat realizovan u 2022. godini bez izgradnje podzemne garaže.