BiH
0

Analiza praktične primjene Zakona o radu Federacije BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Analiza pod nazivom "Praktična primjena Zakona o radu Federacije BiH" bit će predstavljana u petak u Sarajevu.

Predstavljanje prve sveobuhvatne analize Zakona o radu Federacije BiH za predstavnike bh. medija organizira Projekt zapošljavanja mladih (YEP) kojeg uz podršku Vlade Švicarske u Bosni i Hercegovini implementira njemačka kompanija GOPA.

Novinari će imati priliku čuti ko je, zapravo, pripremio Zakon o radu FBiH, ko je bio za, a ko protiv i zašto, ko izražava sumnju, a ko i kako dokazuje (ne)postojanje diskriminacije radnika, ko ne mora imati ugovor o radu, a za koga je obavezan, hoće li pripravnici dobijati veću plaću, ko je zakinut ograničenjem od maksimalnih 30 dana godišnjeg odmora, može li radnik koji je duže od šest mjeseci na bolovanju dobiti otkaz, mogu li očevi stvarno koristiti porodiljsko odsustvo, nakon koliko godina zastarjevaju novčana potraživanja iz radnog odnosa.

To su samo neka od pitanja na koja analiza "Praktična primjena Zakona o radu FBiH" daje odgovore, saopćeno je iz Tima Projekta zapošljavanja mladih YEP.

Sa predstavnicima medija o rezultatima Praktične primjene Zakona o radu Federacije BiH razgovarat će autori analize advokat, stručnjak za radno pravo Dina Duraković-Morankić i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih YEP Ranko Markuš.