Bizarna stvarnost
134

Analiza ESI-a: Izgleda da američki ambasador u BiH iza zatvorenih vrata zagovara zaobilaženje Lende

S. M.
Michael Murphy (Foto: I. L./Klix.ba)
Michael Murphy (Foto: I. L./Klix.ba)
U analizi političke situacije u BiH koju je objavio European Stability Initiative (ESI), think tank sa sjedištem u Briselu, pod naslovom "Hysteria, Bosnia and OHR: On the formation of governments after elections" navodi se da naša zemlja živi bizarnu stvarnost u kojoj strani ambasadori i lideri stranaka vrše stalni pritisak na OHR da nametne nešto što smatraju dobrim za njih.

Oni smatraju da teškoće s formiranjem Vlade FBiH ne predstavljaju hitnu situaciju.

"Ova kriza nema nikakve veze sa 'provođenjem mira'. Dakle, ništa u ovoj situaciji ne opravdava stranu intervenciju. Pa ipak, za neke od međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini, ova kriza kao da traži još jednu autokratsku intervenciju", navodi se.

Ističu da danas u BiH jedan stranac, visoki predstavnik, može ustati svakog jutra i tražiti pravo da nametne bilo koji zakon, uključujući promjene Ustava, bez ikakvih provjera, jednostavno izjavljujući da je to potrebno u interesu "provođenja mira".

"Šta su ti interesi, u potpunosti je na njemu da definiše. Time se visoki predstavnik, trenutno bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, stavlja iznad svih izabranih skupština i stranaka u zemlja", tvrde autori.

Smatraju da naša zemlja živi bizarnu stvarnost u kojoj strani ambasadori i lideri stranaka vrše stalni pritisak na OHR da nametne nešto što smatraju dobrim za njih.

Navode primjer aktuelnog američkog ambasadora Michaela Murphya koji je 20. aprila izjavio da se posebno interesuje za sastav koalicije na nivou Federacije BiH.

"Nedavno su bili izbori u ovoj zemlji. Nije tajna da pojedini politički lideri i neke političke stranke nisu prošli onako kako su se nadali. Također znamo da neke političke stranke nisu preferirani partneri drugih partija u ovoj zemlji. Moj prijedlog bi bio da se ti lideri i političke stranke pogledaju u ogledalo i zapitaju se zašto su građani glasali kao što jesu i zašto ih druge stranke ne žele kao partnere? Oni bi se trebali fokusirati na izgradnju vlastitog kredibiliteta i vlastite budućnosti umjesto da napadaju druge", rekao je tom prilikom Murphy.

S tim u vezi autori ističu da bi se neko mogao zapitati zašto se američki ambasador uključuje u formiranje određene koalicije za jednu od trinaest vlada u zemlji.

"Neko bi se zapitati o vijestima i glasinama u političkim krugovima u Sarajevu, da iza zatvorenih vrata američki ambasador, izgleda, zagovara brzo rješavanje ove krize kroz nametanje OHR-a kojim bi se uzelo pravo potpredsjedniku Federacije iz SDA da bude uključen u donošenje odluka", navodi se.

Smatraju da ovo predstavlja povratak na političku realnost u BiH prije dvije decenije, kada su stranci, uključujući OHR i ambasade, redovno intervenisali u formiranju vlasti na različitim nivoima u BiH i ume "očuvanja mira".

"Ono što je izvanredno je da OHR nastavlja da afirmiše svoje pravo na to u zemlji koja je davno pristupila Vijeću Evrope i koja je kandidat za pristupanje EU. Država koja redovno održava slobodne i poštene izbore i ima dvije decenije iskustvo u formiranju vladinih koalicija. Zapravo, jasno je šta bi OHR trebao učiniti: ništa, osim da najavi da se neće uključiti", zaključuju iz ESI-ja.