BiH
333

Analitičari: Inzko ne može odlučivati hoće li BiH biti federalna

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine već peti dan traju protesti nezadovoljnih građana. Intelektualci i profesori u BiH smatraju kako bi "ova prilika mogla biti iskorištena za miješanje u unutrašnja pitanja BiH".

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH Senadin Lavić je kazao da je riječ o jednom koordiniranom udaru na državu BiH.

Ističe kako je vrlo iznenađen izjavom Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama Evropske unije (EU).

“Inzko je izgubio orijentaciju, ne može nam on određivati hoće li BiH biti federalna, on je ovdje da čuva BiH, a ako to ne može da uradi, neka podnese ostavku”, istakao je on dodajući kako EU vrši pritisak na bošnjačke političare da pristanu na podjelu Federacije BiH.

“Trenutno se dešava strašan pritisak na sarajevske političare od nekih ljudi iz EU-a. Sarajevski političari ne smiju popustiti ni pred kakvim prijetnjama. Federacija BiH se ne može dijeliti i treba javno reći da ne postoje u BiH ni hrvatske, srpske niti bošnjačke teritorije. Zašto u BiH hoće da prave etničke teritorije a to ne rade u Hrvatskoj i Srbiji. Bosnu ne možemo dijeliti po etničkim principima”, ocijenio je Lavić.

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da posljednji protesti neće promijeniti svijest bh. političara i političku scenu kojom vladaju nacionalne stranke.

“Mislim da će ovo socijalno nezadovoljstvo biti instrumentalizirano za jačanje etno-nacionalističkih politika u BiH. Obični čovjek je ovih dana eksplodirao, iako na način koji ne odgovora civilizacijskim formama, ali će se opet ponovo okrenuti svojoj muci, kako prehraniti obitelj, i zaboravti će na ovu eskalaciju nezadovoljstva. Ponovo će postati Bogom dana meta etno-nacionalne filozofije koja govori kako se svi moraju homogenizirati u BiH”, kazao je ovaj profesor koji smatra kako će građani u BiH opet biti izmanipulirani od strane “nacionalističkih političara”.

“Neki hrvatski političari u BiH govore kako se sve organizira da bi se centralizirala Federacija BiH, i dodaju da bi time Hrvati bili dovedeni u neravnopravnu poziciju. Također, temeljem ovih demonstracija zamjenik premijera Srbije Aleksandar Vučić poziva u Beograd predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srpske Demokratske Stranke (SDS) Mladena Bosića Beogradu, na zajednički sastanak kako bi utvrdili pravce djelovanja zaštite RS-a. To svjedoči kako ovi protesti neće biti iskorišteni u pravcu koji je jadan, gladan i ponižen narod očekivao, nego kako će sve biti iskorišteno protiv gladnog naroda”, smatra on.

Ocjenjuje kao Srbija posljednjim potezima svojih vlasti pokazuje da i dalje ima ambicije miješanja u unutrašnju politiku BiH.

“Definitivno da Beograd želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. Vučić je svojim pozivom srpskih zvaničnika u Srbiju jasno pokazao neospornu ambiciju Srbije da se petlja u unutrašnje stvari u BiH”, istakao je Kukić.