Njeguje tradiciju
525

Ana se zbog ljubavi doselila u Tuzlu: Božićnim kolačima u grad soli donijela je dašak Zagreba

A. Kendić
Ana sa kćerkom Sarom (Foto: A. K./Klix.ba)
Ana sa kćerkom Sarom (Foto: A. K./Klix.ba)
Ana Bećirović se zbog ljubavi prije devet godina iz Zagreba preselila u Tuzlu, a u vrijeme Božića pripremom jedinstvenih tradicionalnih kolačića donijela je dašak hrvatske prijestolnice u grad soli.

U domu Bećirovića u Tuzli ovih dana vlada posebna blagdanska atmosfera, a dodatno je obogaćuju dominantni mirisi božićnih kolača, koje je 34-godišnja Ana uglavnom pripremala po originalnoj recepturi, naslijeđenoj od bake, mame i tetke.

"Za naše Božiće baka je uvijek pripremala vanilin kiflice, tetka je izrađivala mađaricu, a mama neke druge vrste. Na kraju bismo to spajali i bogatili trpezu mnoštvom kolača. Tradicionalno, imam osjećaj, smo pridavali više pažnje kolačićima, kojih je moralo biti u izobilju, nego nekom samom svečanom božićnom ručku", priča Ana na početku razgovora za Klix.ba.

Dašak tradicije Ana nastoji ukrasiti i posebnim kreacijama na svojim kolačima, čime postaju još primamljiviji oku. Svake godine pripremi između deset i 15 vrsta, a među neizostavnim su baš spomenuta mađarica i vanilin kiflice, zatim londoneri, linceri, bajadera, kuglice, rolada sa suhim voćem i slično.

"Bitno mi je da na stolu bude svega, a uz to da je šareno i lijepo. Kada je riječ o receptima, neki su jednostavniji, poput kuglica koje se ne peku, dok su drugi nešto kompleksniji i među njima je mađarica, koja se sastoji od sedam do osam kora, koje se razvaljaju, slažu s kombinacijom fila te na kraju hlade", pojašnjava nam ova Zagrepčanka.

Tradicija uz dašak modernosti

Do ideja za pravljenje kolača Ana dolazi sama, uz nastojanje da se pridržava izvornih recepata. Cilj joj je očuvati tradicionalno, ali kroz detalje kolačima daje i dašak modernosti.

"Nekada prije je za pripremu kolača korištena svinjska mast, koju ja danas ne upotrebljavam. Mislim da su potpuno isto ukusni i lijepi, a osim osnovnih sastojaka poput brašna, šećera, jaja, maslaca i margarina, tu su svakako još i orasi, bademi, lješnjaci, mljeveni keks, mak, mermelada od marelice, suhe smokve, grožđice, brusnica, čokolada i slično", ističe Ana, koja je ekipu portala Klix.ba ugostila u svom stanu u centru Tuzle.

Pripremom kolačića naša sagovornica puni i svoju dušu, kada posebno naviru sjećanja iz djetinjstva i života u Zagrebu, koji joj, sasvim prirodno, nedostaje. Govoreći o samom dočeku i obilježavanju Božića, ističe da razlike između njenog rodnog i grada u kojem trenutno živi, svakako postoje.

"Uz zagrebački način obilježavanja Božića sam odgajana, a običaji u Tuzli su drugačiji. Naprimjer, ovdje se čestita badnjak, kojem se pridaje više pažnje. To nije slučaj u Zagrebu, gdje se posti uz ribu, pripremaju se kolači, čisti se kuća i ljudi tog dana općenito rade na svojim poslovima, nakon čega se fokusiraju na doček Božića", dodaje Ana.

Kako bi u šarolikom bogastvu Aninih domaćih kolačića uživali ljudi širom BiH, naša sagovornica odlučila je pokrenuti i mali biznis, konkretnije obrt, posredstvom kojeg prodaje svoje slastice. Kroz "Slatki Zagreb" ističe da nastoji zadovoljiti nekoga drugoga, a kako bi i njoj odmah bilo lakše.

"Osam godina sam bila bez posla i to mi je veoma teško padalo. Ali danas mi je znatno lakše jer imam jedan vid dodatne preokupacije, motivacije i sreće, kroz koju upoznajem i usrećujem druge ljude. Pravljenje kolača je nešto što sam oduvijek željela raditi, ali me ranije sudbina odvela na drugu stranu, završavajući Srednju ugostiteljsku školu, a zatim i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu", kaže naša sagovornica.

Porodično bogatstvo

Ana je udata za Tuzlaka Mirzeta s kojim ima šestogodišnjeg Dinu i sedmogodišnju Saru. Svoj mješoviti brak smatra velikim bogatstvom, navodeći ljepote različitih tradicija. Smatra da bi se svi trebali okrenuti životnim vrijednostima, praveći bolje verzije sebe, a da nikoga ne rastuže ili mu nanesu zlo.

"Bitno je čuvati tradiciju, a ja nastojim, koliko god mogu, sve to prenijeti na svoju djecu. Bitno je da znaju šta je Božić i koji su običaji, kao i to koji je značaj Bajrama, jer je suprug musliman. Važno je da nas ti blagdani uveseljavaju i ispunjavaju", smatra Ana.

Život u Tuzli ocjenjuje zanimljivim, ali i znatno mirnijim u odnosu na hrvatsku prijestolnicu. Dodaje i da je toplina Tuzlaka nešto što je posebno ispunjava.

"Tuzla je znatno manji grad u odnosu na Zagreb te ovdje uglavnom sve poslove obavljam pješke. To mi bude jedna dobra šetnja, što u rodnom Zagrebu nije moguće. Život ovdje mi se općenito sviđa, samo nedostaje više sadržaja za djecu, u vidu parkova, igraonica i slično", nastavlja Ana.

I ovaj Božić u domu Bećirovića je veoma veseo, šarolik i dinamičan. Blagdanski ručak upotpunit će Mirzetovi roditelji, koji uživaju u Aninoj trpezi, dok svi zajedno pronose vrijednosti ovog najvećeg blagdana kod pripadnika katoličke vjeroispovijesti.