BiH
710

Ana Mrnjavac: Svaki tramvaj podsjeti me na ono što se dogodilo mom Denisu

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Ana Mrnjavac ljubi Denisovu sliku (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom tramvaju koji je danas vozio od Željezničke stanice preko Skenderije do stanice kod Srednje mašinsko-tehničke škole, gdje je prije sedam godina ubijen 17-godišnji Denis Mrnjavac, vladala je tišina. Glumci su tiho izgovarali stihove, a učenici Srednje muzičke škole svirali u spomen na ovaj izgubljeni mladi život.

Prve godine Udruženje mladih Denis Mrnjavac organiziralo je obilježavanje ove tužne godišnjice sa festivalom MESS. Napravili su kratki performans kojim su govorili o ljubavi, borbi dobra protiv zla, nevinom životu i Denisovoj dobroti.

"Simbolika je u tramvaju, kao mjestu gdje se dogodio nemili događaj i gdje je Denis ubijen. Performans nije zahtjevan jer smatramo da tu nije potrebno puno riječi. Nažalost, mislim da ni nakon sedam godina lekcija nije naučena. Poslije Denisa grad se prvi put ujedinio i tražio pravdu za mladi život, ali brzo nakon toga dogodio se Amar, dogodili su se drugi. Svako malo čujemo eksplozije i ponavljaju se iste stvari", rekao je Vedran Ljevarević, Denisov prijatelj i predsjednik Udruženja mladih Denis Mrnjavac.

Ljevarević ističe kako smatra da je rješenje ovog problema prvo u porodici i nama samima.

"Mladi moraju promijeniti svoje ideale. Tu je bitan odgoj u porodici i školi, a onda to sve treba podržati država, jer država ne može sama", kazao je.

Dok je tramvaj obilazio krug neki su plakali, a težina se osjetila u zraku.

"Mislimo da je važno na današnji dan sjećati se Denisa kako bi ubuduće bili svjesni da je nasilje fenomen savremenog svijeta koji donosi strah i zebnju sa kojom se moramo suočiti", rekao je Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Muk je nastao u blizini Tehničke škole, mjestu gdje su Berin Talić, Ademir Lelović i Nermin Sikirica počeli krvnički tući Denisa jer ih je pogledao, da bi ga potom Sikirica ubo nožem u trbuh, što je bilo presudno za Denisa. Umro je nekoliko sati kasnije. Na tramvajskoj stanici postavljena je Denisova slika na kojoj se smije i posute su bijele ruže koje simboliziraju nevinost. Njegova majka kao i svake godine rukama je dodirivala njegovo lice na slici i gorko plakala.

"Nisam imala snage da više ikada uđem u tramvaj nakon svog Denisa. Pred mojim očima bile bi slike ubistva. Ja sam sa svojim Denisom svaki trenutak svakodnevno i kad god vidim taj tramvaj podsjeti me na to što mu se dogodilo, ali mislim da moj sin na ovaj način, a ovaj skup to potvrđuje, živi i živjet će među mladima kroz dobra i pozitivna djela. Mislim da je to velika poruka za ovaj grad i javnost i da ima nade za ovaj grad i prosperitet naše djece i buduće generacije, a smatram da je to dijelom i Denisovo djelo", rekla je Ana Mrnjavac, Denisova majka.

Svake godine potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dođe i oda počast mladom momku koji nije odsanjao svoje snove, ispunio svoje želje, postao čovjek i formirao porodicu. Zauvijek je ostao dječak s anđeoskim osmijehom.

"Dolazim svake godine jer duboko vjerujem da će Sarajevo i BiH općenito biti sigurno mjesto, da ovo cvijeće neće biti prekinuto u svom rastu već će biti slobodno, zlo neće pobijediti. Zlo raste u svijetu, ali neće pobijediti. Denis ostaje simbol borbe dobra protiv zla i u njegovim očima vidite nešto što gleda u budućnost", rekao je Kebo.

Denisovi prijatelji i kolege danas će dobrovoljno darivati krv Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH kako bi i na ovaj način pomogli spašavanju života.