Predstavljanje Fondacije Bosana
196

FOTO+VIDEO / Amra Silajdžić pozvala sve da pomognu mladim ljudima u BiH

Piše: A. Džaferović
Edin Džeko, Mirsad Purivatra i Amra Silajdžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Poznata bh. manekenka Amra Silajdžić večeras je u prisustvu brojnih zvanica, u kinu Meeting Point u Sarajevu, predstavila rad Fondacije Bosana koja ima za cilj da pomogne razvoju i edukaciji mladih ljudi.

Promotivnom prijemu koji je organiziran u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom prisustvovali su stipendisti Fondacije te počasni gosti, bh. nogometni reprezentativci Edin Džeko i Asmir Begović, kao i brojni prijatelji iz bh. kulturnog i javnog života.

Osnivačica Bosane Senita Slipac zahvalila je svima na nesebičnoj podršci Fondaciji koja stipendira 21 studenta iz cijele BiH.

"Svi vi ste primjer našim studentima koji se i sami trude i zalažu kako bi imali bolje sutra. Ovo je naša prilika da im damo šansu za budućnost bolju od one u kojoj sada živimo. Ukoliko vjerujemo da možemo promijeniti stvari i da možemo pozitivno utjecati na omladinu, sve će biti puno bolje", kazala je Slipac u obraćanju zvanicama.

Jedna od najuspješnijih i najpoznatijih manekenki, Amra Silajdžić, zahvalila se Fondaciji što ju je primila u svoje okrilje kazavši da je sretna što je postala dio Bosana porodice.

"Oduvijek sam smatrala da je pomoć kroz edukaciju najbolja i najefikasnija jer je to pomoć na duge staze. Kada sam prvi put u Los Angelesu čula za Bosanu i upoznala se s njihovim radom, poželjela sam se priključiti. Stoga, kada je Senita to predožila, prihvatila sam sa zadovoljstvom", kazala je Silajdžić za Klix.ba.

Ističe da je ponosna na činjenicu da je Fondacija za godinu dana, koliko je ona ambasadorica, uspjela primiti 11 novih studenata.

"To su jedna iskrena, mlada i zahvalna stvorenja, koja toliko toga mogu i sve što smo im pružili oni su nam višestruko vratili svojim uspjesima i dobrim ocjenama", naglasila je Silajdžić.

Manekenka smatra da je dužnost svakog građanina BiH da pomogne svojim sugrađanima u nevolji, onoliko koliko ko može.

"Javne ličnosti imaju obavezu da osvijeste ljude svojim pozitivnim primjerom i mislim da svi to trebamo raditi i svi to možemo raditi", zaključila je Silajdžić.

Direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra, kazao je da mu je drago čuti da Fondacija već ima nekoliko uspješnih stipendista i poručio da već ovog ljeta očekuje da budu dio SFF-a.

"SFF je već uplatio novac i podržao Fondaciju. Nadam se da će drugi slijediti taj primjer i da ćemo na taj način omogućiti da i ovaj grad i ova država dobiju mladu, obrazovanu generaciju i da tako pravimo bolju državu. Stoga pozivam sve one koji mogu da se pridruže stipendiranju mladih", istaknuo je Purivatra.

Večerašnji prijem je bio prilika da se budući donatori Fondacije upoznaju sa značajem ulaganja i pomaganja jednoj ovakvoj organizaciji što direktno znači veliku pomoć nadarenim mladim ljudima kojima je ta pomoć zaista i neophodna.

Stipendisti Fondacije Bosana su djeca i omladina bez roditeljskog staranja sa područja cijele BiH, kao i marginalizirane grupe mladih ljudi.