Njujorška profesorica
239

Amra Šabić El-Rayess: Schmidt je ustupio privilegiju ekstremistima da prekroje BiH

D. Be.
Profesorica prestižnog Univerziteta Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess smatra da će visoki predstavnik Christian Schmidt ostati zapamćen kao neko ko je ustupio privilegiju ekstremistima da prekroje BiH.
"Narod BiH i dijaspora su jasno, glasno i na mnoge nacine rekli OHR-u da žele zaštitu ljudskih prava i građansku BiH. Uprkos tome, OHR-ov Christian Schmidt je na izuzetno perfidan način učinio sasvim suprotno. Ostaće zapamćen kao neko ko je ustupio privilegiju ekstremistima da prekroje BiH", poručila je.

Smatra da je ovo samo potvrda da se nije lako izboriti za ljudska prava i za jednakost.

"Naročito kada drugi geopolitički interesi i predrasude informišu političke stavove birokrata koji svoje karijere nažalost grade na životima drugih", dodala je.

Istakla je kako joj je žao što nije mogla učiniti više i bolje, ali kaže da će ostati istrajna u borbi za ono što je ispravno, a to je poštovanje svakog čovjeka bez obzira na etničku, religijsku ili rasnu pripadnost.

"Pravo na političku reprezentaciju i pravo na glas nikad ne smije ovisiti o nečijem identitu. Rasizam je neprihvatljiv u bilo kom obliku i bilo gdje pa tako i u BiH", zaključila je.