BiH
0

Amnesty International: Slučajevi zlostavljanja zatvorenika se rijetko istražuju

FENA
Amnesty International smatra da je neophodno pristupiti temeljitoj reformi policijskog i zatvorskog sistema u Bosni i Hercegovini. Ovo stanovište temelji se na nalazima nedavnog istraživanja u oblasti tretmana zatvorenika u BiH, odnosno navodima o njihovom zlostavljanju od policije i zatvorskih čuvara.

Izvještaj Amnesty Internationala, koji se odnosi na BiH pod nazivom "Bolje da šutiš - zlostavljanje od policije i u zatvorima" predstavili su danas u Sarajevu zamjenik direktora programa za Evropu i centralnu Aziju Amnesty Internationala David Diaz-Jogeiro i istražitelj ove asocijacije Omer Fisher.

Istaknuli se da se o navodima u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika rijetko provodi istraga te da se oni koji su za to odgovorni gotovo nikada ne sankcioniraju.

Naročito teškim ocijenili su stanje u Psihijatrijskom odjelu zatvora u Zenici, a kao indikator negativnog stanja u zatvorima naveli su prošlogodišnju pobunu u dobojskom zatvoru.

Stoga, Amnesty International smatra da vlasti u BiH moraju osigurati ustanovljenje efektivnog sistema da bi se blagovremeno identificirali slučajevi lošeg postupanja policije, odnosno zatvorskih čuvara, a što podrazumijeva i osiguranje mogućnosti zatvorenicima da ulože žalbe u slučaju zlostavljanja, bez straha od odmazde.

Prema nalazima Amnesty Internationala, zatvori u BiH općenito su u lošem materijalnom stanju, s nedovoljno educiranim i opremljenim kadrovima, a broj štićenika umnogome prevazilazi zatvorske kapacitete.

Ova asocijacija poziva vlasti u BiH da poduzmu odgovarajuće korake za poboljšanje ukupnog stanja u oblasti izvršenja sankcija, što osim zakonskog i institucionalnog okvira podrazumijeva i konkretene akcije na otkrivanju i sankcioniranju odgovornih.

Konkretno, to znači da tužitelji moraju evidentirati i istražiti sve "sumnjive slučajeve", a boljem stanju u oblasti poštivanja ljudskih prava zatvorenika, prema ocjeni Amnesty Internationala, trebalo bi doprinijeti uvođenje audio i vizualnog nadzora tokom ispitivanja u policijskim postajama.

Usto, neophodno je imenovati zatvorske inspektore, podići nivo sigurnosti zatvorskih prostorija, te učiniti dodatni napor na planu poboljšanja nivoa medicinske njege zatvorenika.

Istovremeno, Amnesty Interantional pledira za hitno imenovanje državnih ombudsmena zbog boljeg nadzora zatvorskog sistema i uopće nivoa ostvarivanja zajamčenih ljudskih prava. O rezultatima istraživanja i preporukama za prevazilaženje zatečenog stanja u okviru zatvorskog sistema u BiH Amnesty International informirao je sve nadležne bh. institucije i organizacije.