{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty International kritikovao stanje u BiH

S
23.5.2013. u 11:45
9
4
Amnesty International kritikovao stanje u BiH
9
Amnesty International kritikovao stanje u BiH
Foto: Klix.ba
Organizacija Amnesty International, u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH, ukazala je na sporost procesuiranja ratnih zločina i činjenicu da mnoge civilne žrtve rata još nemaju mogućnost da kroz pravosudni sistem dobiju nadoknadu.
Amnesty je ocijenio pozitivnim činjenicu da je početkom 2012. godine izvršen pregled svih slučajeva i da su 592 procesa dodijeljena entitetskim tužilaštvima, a 679 kancelariji tužilaštva BiH.

"Mogućnost vođenja paralelnih istraga i krivičnih gonjenja na nivou BiH i entiteta značajno je umanjena", navodi se u izvještaju.

Amnesty je podsjetio da krivični zakon iz 2003. godine nije promijenjen uprkos pozivima koje su uputile različite međunarodne organizacije za ljudska prava.

Posebno je istaknut položaj žrtava seksualnog nasilja u sukobima, koje ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu, dok su istovremeno stigmatizovane kao žrtve silovanja.

Amnesty je podsjetio da još nije poznata sudbina oko 10.000 ljudi nestalih u ratu od 1992. do 1995. godine i kritikovao neprimjenjivanje Zakona o nestalim licima iz 2004. godine.

U izvještaju je napomenuto i da vlasti u BiH još nisu primijenile odluku Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci", da nisu razvile sistem za registrovanje slučajeva diskriminacije pripadnika manjina, niti javno osudile napade na pripadnike LGTB populacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: