{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty International kritikovao stanje u BiH

S
23.5.2013. u 11:45
9
4
Amnesty International kritikovao stanje u BiH
9
Amnesty International kritikovao stanje u BiH
Foto: Klix.ba
Organizacija Amnesty International, u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH, ukazala je na sporost procesuiranja ratnih zločina i činjenicu da mnoge civilne žrtve rata još nemaju mogućnost da kroz pravosudni sistem dobiju nadoknadu.
Amnesty je ocijenio pozitivnim činjenicu da je početkom 2012. godine izvršen pregled svih slučajeva i da su 592 procesa dodijeljena entitetskim tužilaštvima, a 679 kancelariji tužilaštva BiH.

"Mogućnost vođenja paralelnih istraga i krivičnih gonjenja na nivou BiH i entiteta značajno je umanjena", navodi se u izvještaju.

Amnesty je podsjetio da krivični zakon iz 2003. godine nije promijenjen uprkos pozivima koje su uputile različite međunarodne organizacije za ljudska prava.

Posebno je istaknut položaj žrtava seksualnog nasilja u sukobima, koje ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu, dok su istovremeno stigmatizovane kao žrtve silovanja.

Amnesty je podsjetio da još nije poznata sudbina oko 10.000 ljudi nestalih u ratu od 1992. do 1995. godine i kritikovao neprimjenjivanje Zakona o nestalim licima iz 2004. godine.

U izvještaju je napomenuto i da vlasti u BiH još nisu primijenile odluku Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci", da nisu razvile sistem za registrovanje slučajeva diskriminacije pripadnika manjina, niti javno osudile napade na pripadnike LGTB populacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: