Drugostepena presuda
82

Amir Haskić osuđen na godinu i pol zatvora zbog plana da se pridruži IDIL-u

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Amira Haskića na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci. Riječ je o drugostepenoj presudi kojom je uvažena žalba Tužilaštva BiH.

Haskić je oglašen krivim da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Haskić se teretio da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i da je u porukama napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje na strani IDIL-a te da će zapaliti svoj bosanskohercegovački pasoš.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, i to od 26.12.2017. godine do 23.2.2018. godine. U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Haskiću su istovremeno izrečene mjere zabrane, i to zabrana putovanja izvan granica Bosne i Hercegovine, a u cilju izvršenja ove mjere naređuje se privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša, izdatih na ime Haskića, te se zabranjuje izdavanje novih pasoša kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice. Ove mjere će izvršiti Granična policija Bosne i Hercegovine, tako da će obezbijediti unošenje ove zabrane u Glavni centar za obradu podataka.

"Optuženi je dužan Sudu odmah, bez odlaganja, dostaviti sve važeće putne isprave koje posjeduje, a nadležnom organu za izdavanje ličnih karata nalaže se postupanje u skladu sa odredbama člana 18. Zakona o ličnoj karti državljana BiH i Pravilnika o upisivanju zabrane za prelazak državne granice u ličnu kartu državljana BiH", saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.