Vanredni press
211

Amir Fazlić: Oni koji budu glasali za smjenu Vlade TK bit će isključeni iz SDA

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U pauzi hitne sjednice Skupštine TK Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije TK održao je konferenciju za medije na kojoj je poručeno da će oni koji budu glasali za smjenu Vlade TK biti isključeni iz ove stranke.

Prije tri dana u KO SDA TK formirano je povjereništvo na čijem se čelu nalazi Amir Fazlić koji je rekao da na sceni trenutno vlada opcija poslanika koju su predvođeni Mirsadom Kukićem, a kojoj se priklonio i koalicioni partner Savez za bolju budućnost.

"Ovo je destabilizacija TK. Premijer TK je s ovom vladom napravio dobre rezultate. Ne znam kome trebaju današnja dešavanja. Oni koji misle na dobrobit građana TK trebaju dobro razmisliti o današnjim potezima koji će uslijediti", kazao je Fazlić.

On je naglasio da će oni koji budu danas glasali za smjenu Vlade TK automatski biti isključeni iz SDA, naglasivši da će u svim općinskim odborima biti uvedena povjereništva.

"Jedna grupa poslanika je prekršila Statut SDA i sama sebe isključila iz stranke. Mi ćemo još analizirati stanje", naglasio je Fazlić.

Premijer TK Bego Gutić je na konferenciji za medije rekao da se nespremno ušlo u organizaciju današnje sjednice te da se o povjerenju vlade može jedino raspravljati na sjednicama redovnog karaktera, a ne na hitnoj ka što je to slučaj danas.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Kao premijer sam koristeći ustavne nadležnosti pokrenuo zahtjev za provjeru zakonitosti postupka prema premijeru FBiH Fadilu Novaliću i Ustavnom sudu FBiH", rekao je Gutić.

Govoreći o zahtjevu za smjenu Vlade TK kazao je da je ponosan da je bio na čelu kantona u najtežem periodu, te da je napravio dobar rezultat.

"Svi pokazatelji govore da je TK ostvario najbolje rezultate u FBiH u protekle tri godine. Ako se zbog toga smjenjujemo, drago mi je" poručio je Gutić.

Sve što se dešava vezano za Vladu TK ocijenio je obračunom Mirsada Kukića s SDA.

"Kukić je ovim pokazao kakav je odnos u proteklih 20 godina imao prema SDA te da je stranku koristio za ostvarivanje ličnih interesa Poslanici koji su mu dali podršku skupa s Senadom Alićem i Huseinom Topčagićem su privatni psolanici Mirsada Kukića. Ova koalicija koja je danas na sceni je privatna koalicija Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića i koja je dogovorena u Sarajevu u Avazovom tornju. Nakon toga je jučer odmah pokrenuta inicijativa za održavanje sjednice na kojoj će se raspravljati o smjeni", rekao je aktuelni premijer TK.

Bez obzira kako se sjednica Skupštine TK završi, Gutić je poručio da će SDA sigurno postati jača, te da će se redovi pročistiti.

SDA trenutno ima četiri ministra u Vladi TK, među kojima je i Fahrudin Skopljak.

On tvrdi da su četiri SDA-ova ministra jučer dobijala telefonske pozive gdje im je od grupacije poslanika koji su iz SDA, a podnijeli su inicijativu za smjenu Vlade TK, nuđeno da ostanu na svojim pozicijama.

"Sinoć su u 22 sata po raznim ugostiteljskim objektima tražene osobe koje će nas zamijeniti. Mi smo odbili da budemo privatni ministri, i mi nismo okrenuli leđa SDA", dodao je Skopljak.