Podnijeli zahtjev
45

Amir Fazlić i Denis Bećirović više nisu "profesionalni zastupnici" u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
Amir Fazlić i Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Amir Fazlić i Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je verifikovala rješenja o sporazumnom prestanku radnog odnosa zastupnika Amira Fazlića (SDA) i Denisa Bećirovića (SDP BiH).

Ovu informaciju potvrdila nam je članica Zajedničke komisije za administrativne poslove i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mensura Beganović.

"Oni nisu naveli nikakav razlog, a ni mi o tome nismo raspravljali. Vjerovatno su ljudi našli neke nove poslove i sada traže da prekinu radni odnos", rekla je Beganović.

Pojasnila je da Fazlić i Bećirović i dalje ostaju zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali da su se odrekli radnopravnog statusa stalno zaposlenih osoba, odnosno da više nisu "profesionalni zastupnici".

"Dakle, oni nisu prekinuli mandat zastupnika, već su samo prekinuli radni odnos u Parlamentarnoj skupštini BiH", kazala je Beganović.

Beganović smo pitali zbog čega je s dnevnog reda današnje sjednice skinuta tačka koja glasi "Donošenje odluke o statusu zastupnika i delegata nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine".

"Skinuli smo to jer još uvijek nisu bili verifikovani mandati. Bilo je promjene mandata jučer i danas. Odnosno, odluka o kojoj smo se trebali izjašnjavati nije bila konačna. Ova komisija mora završavati poslove sve dok ne bude imenovan novi sastav Komisije za administrativne poslove, što znači da mi i dva dana prije dodjele mandata možemo izvršiti verifikaciju", rekla je Beganović.

Zaključila je da je rano donositi odluku jer se svi parlamentarci pojedinačno moraju izjasniti da li će prihvatiti mandat i kakav će prihvatiti u radnopravnom smislu.