Nakon ročišta
83

Amir Agić: Tužilaštvo nije pripremilo završnu riječ, očekujem maksimalnu kaznu za Sefića

Klix.ba
Adela Duraković i Amir Agić (Foto: Klix.ba)
Adela Duraković i Amir Agić (Foto: Klix.ba)
Amir Agić, otac studentice stradale u saobraćajnoj nesreći, izjavio je nakon današnjeg ročišta da se pribojavao da će iznošenje završnih riječi u Kantonalnom sudu u Sarajevu biti odgođeno zbog neodgovornosti Tužilaštva KS.

"Nije ispalo kako treba i ja sam se toga bojao. Tu nema ni države, ni zakona, ni pravde. Tužilaštvo se nije spremilo adekvatno, odnosno od početka vodi postupak kako ne treba. Tužilaštvo je krivo za sve tegobe koje mi proživljavamo. Tužiteljica je trebala da se spremi i ukoliko prihvate njene dodatne dokaze i ukoliko ih ne prihvate. A oni nisu imali završnu riječ. Sudija je rekao decidno prošli put da će to biti završeno na današnji datum. Mi imamo još dva ročišta do presude", kazao je Agić.

Na novinarsko pitanje koje su njihove daljnje opcije, Agić odgovara da nemaju opcija.

"Opcije su da dobiju maksimalnu kaznu. To je jedino što bi nama predstavljalo malu satisfakciju. Ovo što advokat Kerim Čelik potencira za naplatu materijalne štete, nek ga bude sram. Mi nismo naplaćivali materijalnu štetu, mi smo naplatili policu osiguranja koju smo trošili na dolazak u Sarajevo i na stavljanje spomenika pred Filozofski fakultet. Ne može našu djecu ništa nadoknaditi, nikakva odšteta", rekao je Agić.

Napomenuo je da zna da je Kerim Čelik advokat, ali da zbog toga ne treba da ih ponižava.

"On može braniti oštećenog, al ne može ponižavati porodice oštećenih. Pogledajte Enesu u kakvom je stanju, ovo je prevršilo svaku mjeru. Oni su krenuli jutros u dva iz Bosanske Krupe da bi došli do Bugojna, popili kafu s nama i da idemo dalje prema Sarajevu. Mi ponovo moramo doći 30. augusta jer je tužiteljica nesposobna", rekao je Agić.

Advokatica Adela Duraković, punomoćnik porodica Malkoč i Agić, istakla je kako je na prošlom ročištu dogovoreno da se danas iznesu završne riječi i da su se oni, kao oštećeni, za to uredno pripremili.

"Imala sam saznanja da se Tužilaštvo pripremilo, čak se i odbrana pripremila. Tužilaštvo je tražilo prvo odgodu 24 sata, a onda ni ta 24 sata nisu bila dovoljna pa će se za sedam dana okončati završne riječi u dva dijela. To prema mom mišljenju apsolutno nije OK", istakla je ona.

Navela je kako su svi ogorčeni izašli iz sudnice zato što su porodice oštećenih po ko zna koji put došle iz Bosanske Krupe, iz Bugojna.

"Toliko smo svi razočarani što se uopće tražilo današnje odgađanje. U ovom momentu se ne plašim da bi se rok mogao probiti i da bi optuženi mogao biti pušten na slobodu. Nije još blizu rok, suđenje će biti okončano na vrijeme, ali se od početka nastojalo razvući postupak da bi Sanjin Sefić bio pušten. Svako ima dio svoje krivnje, od optuženih, njihovih branilaca, Tužilaštva... Ima svačije krivnje, a naše najmanje", rekla je ona.

Napomenula je da su dokazi jasni kao dan.

"Oni su svi zakoniti. Kompletan spis je apsolutno čist. Ovo je stvar postupka, razvlačenja, odugovlačenja", zaključila je Duraković.