Sedam dana neizvjesnosti
35

Amerikanci gađali SNSD i pogodili SDS: Hoće li uspjeti izaći na izbore u oktobru?

S. M.
Predsjednik SDS-a Milan Miličević (Foto: Facebook)
Predsjednik SDS-a Milan Miličević (Foto: Facebook)
SDS-u prijeti mogućnost da ne sudjeluje na predstojećim lokalnim izborima Bosni i Hercegovini jer ne mogu otvoriti račun kojim bi platiti kotizaciju Centralnoj izbornoj komisiji za učešće na izborima. Do ovog problema dolazi zbog američkih sankcija.

SDS je na američkoj crnoj listi od 2004. godine i jedina je stranka iz Bosne i Hercegovine koja je sankcionisana. Rok za prijave za ovjeru učešća na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati, počeo je teći i trajat će do 24. maja, što ostavlja malo manevarskog prostora SDS-u.

Povodom toga razgovarali samo sa predsjednikom SDS-a Milanom Miličevićem.

"Prijavu za učešće na izborima pripremamo. Dokumenti su pripremljeni na ime političkog subjekta Srpske demokratske stranke, što i jesmo. U prijavi tražimo od CIK-a da prihvati tu prijavu jer zakonski gledano Srpska demokratska stranka nije zabranjeni politički subjekt. To je legalna politička stranka kojoj nije zabranjeno djelovanje, ali joj je sticajem raznih okolnosti ukinut račun", rekao je Miličević.

Naglasio je da traže od CIK-a, slijedeći zakonitost, da omogući legalnom političkom subjektu učešće na izborima.

"Mi to tražimo da ne bi 100.000 ljudi koji glasaju za SDS izgubili pravo odlučivanja i glasa. To bi bilo kršenje osnovnih ljudskih prava. Ono što može da se uradi u konsultaciji sa pravnim timovima, to tražimo u našem zahtjevu, da Centralna izborna komisija omogući Srpskoj demokratskoj stranci da otvori račun posebnih namjena preko kojeg bi mogla u formalnom smislu da finansijski dio kampanje, uključujući i kotizaciju za učešće na izborima, na legalan način plati do onog momenta kad joj bude vraćen njen račun kroz proceduru, ovaj račun bi se onda gasio automatski", kazao je Miličević.

Očekuju od CIK-a da to ispoštuju. Pitali smo predsjednika SDS-a postoji li alternativa ukoliko CIK odbije takav zahtjev.

"Ako se to dogodi postoji dio žalbenog roka u toj proceduri. Posegnut ćemo za tim pravnim lijekom koji bude predviđen u slučaju odbijanja. To je sad već pravna borba i ona će imati svoj epilog kroz pravosuđe", rekao je Miličević.

Postoji mogućnost da SDS osnuje novu stranku za ove lokalne izbore.

"Teoretski mi možemo otvoriti novu stranku, ali to je zaista posljednje što bismo željeli da uradimo jer je srpska demokratska zajednica brend koji privlači značajan broj ljudi", rekao je Miličević.

Problem za SDS je što u tom slučaju ne bi imali članove biračkih odbora, već samo posmatrače.

Na kraju je kazao da je SDS pokrenuo proceduru za ukidanje američkih sankcija pred vladom ove zemlje.

"Ta procedura je pokrenuta. Osim nje pokrenute su i neke krivične prijave protiv banke koja je raskinula ugovor o transakcionom računu jer ga je raskinula protivno ugovora o raskidanju. To je opet proces koji će trajat", kazao je Miličević.